obratite pažnju

Razlikuju se u zavisnosti od stadijuma: SIFILIS i simptomi koji ga otkrivaju

0

Prezervativi su oko 98 odsto efikasni kada je reč o zaštiti od oboljenja koja se prenose seksualnim putem, ali neke bolesti kao što je sifilis, mogu se preneti i ukoliko koristite kondom. 

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Sifilis je polno prenosiva bolest, koja se uspešno leči antibioticima. Prema izveštajima Svetske zdravstvene organizacije, potisnut je osamdesetih godina prošlog veka, jer se zbog pojave side promenilo ponašanje stanovništva. Ipak, to ne znači da je iskorenjen.

 

Ova bolest ima nekoliko stadijuma i u zavisnosti od toga, daje različite simptome. 

 

Prvi stadijum:

 

Glavni simptom je pojava ranice ili čira, odmah se treba javiti lekaru.

 

Drugi stadijum:

 

Pokazatelji ovog stadijuma su različite promene na koži u vidu osipa, uvećani limfni čvorovi, umor, malaksalost i blago povišena temperatura.

 

Kondom, Prezervativ
foto: Shutterstock

Treći stadijum: 

 

Različiti poremećaji u ostalim sistemima organa, poremećaj vida, rada srca kao i neurološki problemi.

 

Latentni stadijum:

 

Poznatiji kao stadijum bez simptoma, najteže za otkrivanje sifilisa, jedino je moguće utvrditi stanje laboratorijskom dijagnostikom. 


Smatralo se da je sifilis iskorenjen, međutim, brojke SZO su zabrinjavajuće. Naime, poslednjih godina broj obolelih je u porastu, a ovo je prvi put da je broj obolelih od sifilisa premašio broj obolelih od side.


Budući da se prenosi direktnim kontaktom s telesnim tečnostima, ali i infektivnim tečnostima iz otvorenih ili skrivenih vlažnih, lezija kože i sluzokože može se dobiti čak i kada koristite prezervativ.

 

 

makonda-tracker