Tekstura, ukus, miris će vas odmah odvesti do trpeze, a ukusne pljeskavice možete služiti uz domaće kiselo mleko, peršun ili salatu.
Ukoliko ste ljubitelji povrća, zdravijih obroka i začina, za vas će ove posne pljeskavice od tikvca i semenki lana biti pravi izbor za večeru ili prilog uz ručak. Pripremaju se veoma lako, te za deset minuta možete imati obrok na trpezi.
Sastojci:
200 g tikvice
100 g speltinog brašna
30 g kukuruznog brašna
2 kašičice mlevenog lana
100 ml vode
1 kašičica čia semenki
1 kašičica sušenog peršun lišća
himalajska so, biber crni
.
Priprema:
.
Tikvicu oljuštiti i narendati, ostaviti desetak minuta da odstoji a potom ocediti. Mleveni lan potopiti u 50 ml vode i ostaviti desetak minuta. U posudi sjediniti tikvice, potopljeni lan, brašno, čia semenke, začine prema ukusu. Postepeno dodavati 50 ml vode i ujednačiti smesu. Rukama oblikovati pljeskavice, mera je jedna puna kašika smese. Zagrejati ulje u tiganju i peći pljeskavice dok ne porumene sa obe strane. Staviti ih na ubrus a upije višak masnoće.