ZDRAVLJE

3 simptoma ukazuju na mogući naprasni srčani ZASTOJ: Doktorka objasnila šta znači metabolički sindrom

0

Vodite računa o pravilnom načinu ishrane, fizičkoj aktivnosti, ali i visokom pritisku koji može biti koban po zdravlje.

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Doktorka Danijela Jevtić iz Hitne pomoći gostujući u Jutarnjem programu  ispričala je šta je metabolički sindrom, te  upozorila da su dovoljna samo tri ključna simptoma da biste imali razloga za brigu, odnosno šta su signali da vam preti naprasni srčani zastoj.

 

Doktorka je rekla da je metabolički sidrom trenutno aktuelna tema, a označava skup poremećaja u metabolizmu koji se zajedno javljaju i označavaju opasnost po organizam.

 

Oni zajedno “olakšavaju” nastanak kardiovaskularnih oboljenja i smatra se da je dovoljno imati tri od pet da bi rizik od infarkta, pa čak i naprasne srčane smrti bio veliki rekla je u Jutarnjem programu RTS - a.

 

Biljni komplet za srce
foto: Profimedia

Simptomi metaboličkog poremećaja su:

 

Visok pritisak, vrednosti iznad 135 sa 80

Povećan obim struka, i kod žena i kod muškaraca

Jutarnja vrednost glukoze u krvi veća od 6,1

Trigliceridi u krvi vrednosti većih od 1,7

Smanjen HDL holesterol

 

Govorimo često i o visokoj frekvenci pritiska, to je kada stavite tri prsta u koren palca i brojite otkucaje koje osećate. Pogoduje kardiovaskularnim bolestima, a tu su i prekidi u disanju kod gojaznih osoba — rekla je doktorka.

 

Odsustvo fizičke aktivnosti nazvala bolešću modernog doba, to više nije samo “činjenica” u našim životima već problem globalnih razmera.

 

 

 

 

makonda-tracker