VAŽNA TEMA

SVAKO TREĆE DETE ima problem sa krivim zubima: Kada je pravo vreme za PROTEZU i zašto je ona važna?

0

Stomatolozi vas do detalja uvode u veoma važnu tematiku, a na nju naročito obratite pažnju ukoliko imate dete.

foto: Marian Weyo, Shutterstock
foto: Marian Weyo, Shutterstock

Posebnim merenjima vilica i zuba, analizom rentgen snimaka dolazi se do odluke kada dete treba da krene sa nošenjem proteze. Obično se kreće sa nošenjem proteze kad dete krene u školu. Tada mu je u ustima prisutna mešovita denticija tj. mlečni zubi, a stalne jedinice, dvojke i šestice. Razlog zašto se čeka nicanje ovih stalnih zuba je zato što se na njih kače žice i kukice koje daju stabilnost protezi.

 

Do proteze se dolazi tako što doktor uzima otisak zuba (posebnim metalnim ili plastičnim kašikama u koje se smešta masa za otiske). To nije bolno ali je neprijatno i jedini problem može biti ako dete ima pojačan refleks za povraćanje.

 

Ali i u tom slučaju postoji način da se prevaziđe ova nelagodnost (poseban položaj glave deteta, disanje na nos i skretanje pažnje). Uzimanje otisaka traje kratko, svega nekoliko minuta, koliko je potrebno masi za otiske da se veže. Današnje mase su obično raznih ukusa (voćnih) što je prihvatljivije i zanimljivije za decu, piše pharmamedica.rs.

 

Zubna proteza
foto: Marian Weyo, Shutterstock

Zašto je važno da se nosi proteza?

 

Neke procene govode da u Srbiji svako treće dete ima krive zube, dok druge ukazuju i da gotovo tri četvrtine dece školskog uzrasta mora da nosi protezu kako bi korigovali zube. Najvažnije je da prepoznate vi kao roditelj, da je vašem detetu potrebno ispravljanja zuba, koji nije samo estetske već je i zdravstvene prirode, navodi portal bebac.com.

 

Koje vrste proteza postoje?

 

Postoje dve vrste proteza, fiksna i mobilna proteza. Prva se nosi 24 sata, dok se pokretna proteza za uspešnost terapije nosi nekoliko sati dnevno i u toku noći. Fiksna proteza se primenjuje kod težih deformiteta vilice i zuba, ali i na lični zahtev roditelja ili dece. Ipak, za mališane mlađeg uzrasta, koja nisu svesna značaja ispravljanja zuba, ove fiksne proteze nisu naročito interesantne. Deca u pubertetu koja počinju više da brinu o svom izgledu, dolaze i sama sa zahtevom da nose fiksnu ili mobilnu protezu što zavisi od vrste deformiteta. Reč je o tinejdžerima koji nisu želeli kao deca da nose protezu, a sada se kaju zbog toga.

 

Prednost fiksne proteze jeste ta što za korekciju zuba nikada nije kasno. Inače, ne postoji starosna granica za korekcij zuba, ali ako se leči neka anomalija, važno je što ranije početi.

 

 

 

 

 

makonda-tracker