MOĆ PRIRODE

Čuva zdravlje jetre, bubrega, digestivnog trakta: Lekoviti recept za MED od maslačka

1

Može se koristiti i na koži u slučaju akni ili opekotina. Med od maslačka može pomoći dijabetičarima stimulirajući proizvodnju inzulina iz gušterače.

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Med od maslačka deluje protiv želučanih, crevnih, žučnih te drugih bolesti probavnog sistema. Njegovi sastojci potpomažu pravilan rad jetre i bubrega. Nazivaju ga čak i prirodni eliksir za jetru. Često se preporučuje i osobama koje pate od osjetljive ili loše probave. Istraživanja su pokazala da unošenje meda od maslačka u prehranu smanjuje kiselost želučanih sokova za 56 posto. 

 

Može se koristiti na koži u slučaju akni ili opekotina. Med od maslačka može pomoći dijabetičarima stimulirajući proizvodnju inzulina iz gušterače. Pritom zadržava nizak nivo šećera u krvi. Osim toga, maslačak je prirodan diuretik pa potiče češće mokrenje što pomaže ukloniti šećer iz tela. Time pomaže i pravilnom radu bubrega. Maslačak je bogat antioksidansima, vitaminom C i luteolinom koji pomažu funkciju jetre.

 

Omogućava njenu zaštitu od starenja, a i pomaže u lečenju krvarenja, prenosi Faktor. Med od maslačka ima dobar nivo gvožđa, proteina i vitamina.. Uz to, vitamini kao što je vitamin B i proteini su neophodni za formiranje crvenih krvnih stanica i nekih drugih sastojaka krvi što također pomaže u borbi protiv anemije.

 

Recept za med od maslačka

 

Litar vode

180 žutih cvetova maslačka

2 limuna

1200 grama šećera

 

Uberite 180 žutih cvetova maslačka pa ih prelijte hladnom vodom. Ostavite da tako odstoje 24 sata pa ih drugi dan iscedite. Nakon toga, ponovo iz zalijte vodom pa ih kuvajte uz povremeno mešanje dva sata na laganoj vatri.

 

Potom je vodu potrebno ponovo iscediti, dodati šećer i kuvati još sat vremena. U početku kuvanja, smesa će biti retka, a kasnije će se početi peniti. Što duže kuvate, ona će postajati sve gušća. Kada ste dovoljno prokuvali, dodajte dva organska limuna koja ste prethodno isekli na kriškice.

 

Treba spomenuti da će se sada med ponovo razrediti pa kuvajte još pola sata dok se ponovo ne zgusne. Pravu gustoću i teksturu med od maslačka če imati tek kada se ohladi. Sipajte u tegle i zatvorite.

 

med, med i limun, limun i med, melem od meda
foto: Shutterstock

 

 

 

makonda-tracker