KRENULA JE SVOM DOMU

Mina Julardžija je dokaz da su ČUDA moguća: Dirljiva priča hrabre devojke koja je pobedila CISTIČNU FIBROZU

0

Mina ima samo dvadeset godina, a iza sebe dugogodišnju borbu sa opakom bolešću koja ju je primorala da promeni način života i pogled na svet. Danas je ova hrabra devojka spremna da okrene novi list ka svetlijoj budućnosti. 

foto: Instagram Printscreen
foto: Instagram Printscreen

Hrabra devojka Mina Julardžija (20) nakon dugogodišnje borbe sa cističnom fibrozom koja ju neretko prikovala za bolničku postelju i navela na to da mnogo ranije sazri od svoje generecija, uspela je da pobedi prognoze lekara i statistike, te je pre nekoliko dana podelila da je pobedila opaku bolest.

 

22. Decembra 2021. Mina je pobedila cističnu fibrozu. Mina se posle 20 godina teške i bolne iscrpljujuće i kobne, komplikovane i mučne, nezamislivo zlobne i naporne bitke popela na tron.Mina je danas počela da ispisuje novo poglavlje svog života. Mini je danas drugi rođendan! Srećan rođendan Mina, voli te tvoja snažna i nesalomiva duša! ― napisala je pored fotografija iz bolnice sa medikamentima koje će nastaviti da pije, ali u kućnim uslovima, kao prevenciju.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by ΔF508 (@minajulardzija)

Tokom ove borbe neretko je govorila kroz šta prolazi osoba sa njenom dijagnozom.

 

Svoje detinjstvo pamtim kao zdravo i bezbrižno dete, nalik svakom drugom. Jedino što me je u tom trenutku razlikovalo od ostale dece jeste terapija koju sam morala svakodnevno da uzimam, da bih se, kako mama kaže, osećala dobro i svoj život učinila dužim i kvalitetnijim. Poentu te rečenice, koju mi je stalno ponavljala, shvatila sam tek sa 18 godina ― rekla je Mina pre nekoliko meseci za Kurir i nastavila: 

 

O svojoj dijagnozi, cističnoj fibrozi, imala sam prilike da čujem samo na kontrolama u Institutu za majku i dete u Beogradu. Dakle, znala sam da imam od rođenja, retko i neizlečivo plućno oboljenje, nekog bezobraznog prijatelja u sebi, koji nije ništa drugo do običnog slabića naspram male i jake Mine, kojoj ni nebo nije granica u životu. Kako sam ja rasla i sazrevala, tako je i moja drugarica. Nastupila je njena metamorfoza, a onda moj životni preokret za 360 stepeni. Neustrašiva, silovita i jaka Mina, koja je godinama u sebi nosila borca, koja nije znala za poraz, na trenutak je uspela da izgubi. To je samo trenutak. Ali, tako koban. Tako poražavajuć. Tako ubitačan! ― priča i dodaje: 

 

Trenutak u kome sam shvatila od čega ja zapravo bolujem. Besna i razočarana, između svog nekadašnjeg bezbrižnog života i ovog trenutka. Činjenica da je moj kapacitet pluća svega 30% , da me pluća bole, stvaraju smetnje, uništavaju apetit, kradu kilograme.. Dijabetes, koji se par godina unazad pridružio podmukloj dijagnozi, koji me dodatno sputava u ostvarivanju svojih ciljeva, upala žučne kese, problem sa bubrezima... Razmišljajući o svemu tome rekoh sebi "Mina, ti si jako bolesna" ― priznala je mlada devojka, ne sluteći da će se njeno zdravstveno stanje toliko popraviti na kraju 2021. godine.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by ΔF508 (@minajulardzija)

 

Pre nekoliko dana spakovala je kofer i pozdravila se sa bolničkom posteljom Kliničkog centra Srbije na koju su je podsećali nemili životni izazovi, ali na budućnost gleda sa svetlije tačke - kao pobednica, heroina svog života.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by ΔF508 (@minajulardzija)

 

 

 

 

makonda-tracker