vodimo raČuna

Umerenom i pravilnom ishranom do dobrog zdravlja i tokom zime

0

Ove godine, decembar je veoma hladan i, po svemu sudeći, neće biti ništa toplije do kraja godine. Upravo zbog toga smo podložniji prehladama i gripovima, a da bismo ih uspešno izbegli, važno je da za početak uvedemo umerenu i balansiranu ishranu u skladu sa ovako hladnim periodom

foto: promo
foto: promo

 

Za početak – voće i povrće

 

I pre pandemije virusa korona, nepisano pravilo je uvek bilo da tokom zime uzimamo više namirnica koje su pune vitamina i minerala. Zato voće i povrće treba da se podrazumeva svakog dana, u okviru što većeg broja obroka. Mandarine, jabuke, kivi, nar i banane kao sezonsko voće obiluju korisnim sastojcima, kao i kupus, luk, krompir, bundeva i brokoli, kada je reč o povrću.

 

Tople supe i čorbe

 

Idealno bi bilo da više puta tokom nedelje spremite domaću supu koja je puna cinka, kao i brojnih drugih vitamina i minerala koji doprinose jačem imunitetu. Možete iskoristiti i različito povrće, pa napraviti ukusnu čorbu koja će vas lako zasititi. Prednost ovakvih čorbi jeste u tome što može biti glavno jelo i sa nekom salatom ili bez nje, tako da je i lepo, i korisno. Potaž je takođe dobra opcija, za one koji ga vole.

 

Lepi, topli kolači

 

Za početak, važno je da budemo svesni da poslastice uvek treba da budu deo umerene ishrane, a ne samo tokom zime. Ipak, kada je hladno vreme, bolje je konzumirati toplije kolače umesto, na primer, sladoleda. Probajte sami da napravite pitu sa bundevom ili kolač sa višnjama. Sigurno ćete uživati, ali nemojte preterivati.

 

Kakav god obrok da osmislite za sebe, neka uvek bude umeren. Kombinujte namirnice tako da jelo bude raznovrsno, jer je to najbolja opcija za vaš metabolizam.

 

Advertisement

 

makonda-tracker