zanimljivosti

Nisu tu samo dekorativno: Znate li čemu služe mašnica i džepić na ženskom vešu?

0

U najvećem broju modela, ženske gaćice ukrašene su sićušnim mašnama, a neke imaju i džepove, a mnoge žene ne znaju zbog čega su oni napravljeni

foto: ruzanna/Shutterstock
foto: ruzanna/Shutterstock

Ukoliko pažljivo pogledate svoj veš dok ga slažete, primetićete da većina gaćica u prednjem delu ima — mašnicu. Danas je ovaj detalj tu samo radi dekoracije, ali on nije uvek imao samo estetsku ulogu.


Naime, pre nego što je donji veš počeo da se pravi od elastičnih materijala koji savršeno prijanjaju uz telo, gaćice su izrađivane od različitih materijala, a veš je ostajao na svom mestu zahvaljući vrpci koja se vezivala u gornjem delu. Ta tračica vezivala se spreda, a ona je imala još jednu praktičnu ulogu: da bi žene prilikom oblačenja u mraku, mnogo pre nego što je otkrivena struja, mogle lakše da pronađu prednji deo veša.


To, ipak, nije jedina zanimljivost u vezi sa ženskim gaćicama. Naime, na unutrašnjoj strani nalazi se džepić, koji, zapravo, predstavlja uložak. Obično se on pravi od pamuka i sličnih prirodnih i upijajućih materijala čak i kada su gaćice sintetičke, pa se time smanjuju trenje i rizik za razvoj infekcija od bakterija iz znoja, sekreta i sl.

 

 

makonda-tracker