saveti ta telo

Izbegavajte alkohol, kafu i pohovana jela jer snižavaju energiju: Tokom dana umereno konzumirajte OVU hranu

0

Tokom dana nam se energija neprestano povećava i pada. Razne stvari utiču na takvu situaciju, ali postoje i namirnice koje konzumiramo i mogu nas iscrpeti, tako da je neke, prema savetu stručnjaka, najbolje izbegavati u toku dana. 

foto: Shutterstock/Oleksandra Naumenko
foto: Shutterstock/Oleksandra Naumenko

Alkohol

 

Kada konzumirate alklohol on vam može pomoći da se osećate opuštenije ili da lakše zaspite, ali naravno da sve to zavisi od količine koju konzumirate. Međutim, sledećeg jutra se možete probuditi umorni, naravno ukoliko popijete "malo više".

 

Kafa

 

Ona ima dosta bloagodeti, jer na kada konzumirate kafu to može imati dosta pozitivnih efekata na vaš organizam. Međutim, ne smete zanemariti pravilnu ishranu i spavanje i stalno se oslanjati na kafu, jer ćete izgubiti energiju na duži period. Uzgred, ne treba zaboraviti ni to da kafa smanjuje mogučbist razvoja neurodegenerativnih bolesti kao i mogućnost razvoja dijebetesa tipa 2.

 

Kafa
foto: Shutterstock/Alexandra Lande

 

Pržena i pohovana hrana

 

Ova hrana sadrži visoke količine masti i niske količine vlakana, te ovakva situacija vodi sporijem varenju. Ono može usporiti brzinu kojom hranljive materije ulaze u krvotok i tako usporiti rad tela. 

 

Testenine, pirinač, beli hleb

 

U ovim namirnicama se nalaze prerađena zrna kojima su opne otklonjene prilikom obrade. Ova zrna imaju niže nivoe vlakana, te se brže vare, utiču na porast šečera u krvi i insulina, ali nakon svega toga sledi pad energije. 

 

Hleb
foto: Shutterstock/Timmary

 

Niskokalorične namirnice

 

Neko voli da gricka između obroka, pa uzima niskokalorične grickalice, koje mogu zbog nedovoljnog broja kalorija koje uzmete u toku dana da znatno smanje energiju vašeg tela. 

 

 

makonda-tracker