da li ste znali?

"PET DO SEDAM SATI VARIMO MESO, TORŠIMO ENERGIJU": Nutricionista otkriva zablude o MESU, koje godinama slušamo!

0

Borjana Depalo ispričala je sve što treba da znamo o ishrani.

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Borjana Depalo u današnjem gostovanju na Prvoj televiziji govorila je o mesu i zabludi da nam samo ono daje energiju i osećaj sitosti.

 

"Iz mesa dobijamo gvožđe, koje moramo nadoknaditi u biljnoj ishrani, da ne bismo postali anemični. Ne bi ga trebalo jesti previše, ali nisam za to da ga potpuno isključimo iz ishrane", rekla je ona.

 

Zabluda je da nemamo snage ako ne unosimo meso.

 

"Kod nas u Vojvodini mi napominju da biljčice ne daju snagu, da ne mogu samo to da pojedu pa da idu na posao... Celovita ishrana na biljnoj bazi može da zameni meso, ako jedemo pasulj, zelenu salatu, grilovano povrće, nećemo biti gladni barem dva i po sata. Ne možemo samo krompir i beli hleb, tada ćemo biti gladni. Možete i na njivu ako ste jeli pasulj, kako su to naši preci za vreme ratova? Nisu imali zamrzivač i uslove da čuvaju meso, a bili su vitalni i zdravi iako nisu uvek jeli meso", rekla je Depalo na Prvoj TV.

 

piletina, Pileći file, meso
foto: Shutterstock

 

Depalo je navela i veliku srpsku grešku u ishrani - preskakanje doručka, pa "jak" ručak tek popodne, kada su energetske rezerve organizma već potpuno potrošene.

 

"Pet do sedam sati mi varimo meso, sva energija mora na njega da se usredsredi. Ako sportista pred meč ili trening, ili mi pred neki napor, pojedemo hranu koja se vari kraće, kao što su mahunarke, mi iz nje brže dobijamo energiju. Šniclu od 200 grama ćemo variti satima i sporije dobijati energiju", objasnila je ona.

 

"Dakle, ako želimo da budemo dugo siti, možemo meso, ali ako želimo energiju, potrebne su nam mahunarke, pečurke koje su šumsko meso", rekla je ona.

 

 

 

makonda-tracker