bez lekova

SVI ZNAMO ONAJ OSEĆAJ KAD NAS ODJEDNOM "PREREŽE": 3 saveta šta da uradimo kad nas nesnosno BOLE LEĐA

0

Ponekad je dovoljan jedan pogrešan pokret da osetimo bol u leđima. Za akutne bolove u leđima dobar lek su lagane vežbe, kratke šetnje, ali šta onda kad to ne pomaže?

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Probajte sledeća tri trika:

 

1. Podignute noge

 

Ako vas u leđima "preseca" tako da se doslovno ne možete pomerati, olakšanje će biti da legnete na leđa i podmetnete nešto pod kolena, recimo, urolano ćebe. Ostanite u tom položaju dva do pet minuta.

 

Sledeći korak je da pokušate da ispružite noge, bez ćebeta ispod kolena. Ako ide, pređite na ovu vežbu: ležeći na leđima polako ispružajte i privlačite sebi noge. Ponovite više puta. Zatim se pažljivo okrenite na bok kako biste ustali.

2. Kobra

 

Tako ovu vežbu nazivaju u jogi, ali dobro je zna i koristi i klasična fizioterapijska Mekenzi tehnika koja se temelji na ponavljajućim vežbama za smanjenje bola, čiji je cilj da manje zavisimo od terapeuta i sami sebi pomognemo.

 

Lezite potrbuške na čvrstu podlogu, pod, a zatim podignite telo oslanjajući se na ispružene ruke. Pokušajte ostati u tom položaju dva minuta u celosti. Ako ne ide, isprva se oslanjajte na laktove, a ne na sasvim ispružene ruke. Ponovite nekoliko puta i više puta tokom dana.

3. Toplina

 

Toplotni tretmani preporučuju se kod svih vrsti napetosti mišića, uključujući akutne bolove u leđima. Postoje mnoge varijante: flaster za zagevanje na bolnim područjima može pomoći, kao i termofor/boca s toplom vodom ili pak tuširanje bolnog područja vrućom vodom.

 

Savet: masaža vrućim kamenjem takođe se lako može izvesti kod kuće.

 

Sakupite jednostavno u prirodi nekoliko ovalnih, ravnih, velikih komada kamenja i dobro ih očistite. Kad se javi bol, kamenje se zagreva u toploj vodi (oko 55 stepeni) 15 minuta, natrlja s malo ulja za masažu, pa zatim stavlja na bolna područja leđa. Najbolji način za to je ležanje na trbuhu i opuštanje dok se kamenje ne ohladi. Medicinska statistika kaže da će kod bolnih leđa toplina pomoći 85% ljudi. Onih 15 % više će prijati hladne obloge.

 

 

makonda-tracker