postkovid sindrom

NEKO JOJ NE OSEĆA UKUS, NEKOME JE ODBOJNA: Osobe koje su preležale kovid više ne mogu da jedu ovu hranu?

0

Pacijenti koji su pobedili virus korona su u velikom broju slučajeva izgubili čula mirisa i ukusa, koja su se vratila tokom oporavka, ali im neke namirnice posle preležane bolesti imaju drugačiji miris i ukus!

foto: Shutterstock, Shutterstock
foto: Shutterstock, Shutterstock

Simptomi kovida-19 su brojni: suv kašalj, glavobolja, osećaj zamora, probavne smetnje... Ipak, prvim pokazateljem infekcije mnogi smatraju gubitak čula mirisa i ukusa, koji je karakterističan za ovo oboljenje (iako može biti simptom i drugih stanja). Kako je pokazalo istraživanje čuvene američke klinike Mejo, od 8.438 obolelih od kovida čak 41 procenat izgubio je ova čula.


Čula obično se vrate vrlo brzo ― dok još traje oporavak od bolesti, a ispostavilo se u nekim slučajevima ona trajno može da promeni miris i ukus pojedinih namirnica.

 

 

Kako piše Eater, troje od petoro pacijenata koji su preležali ovu infekciju kaže da im je crni luk "bezukusan", jedan ukus koji oseća dok ga jede opisuje kao "užasan", a jedan kao "odbojan".

 

crni luk
foto: Profimedia

Zanimljivo, jedna osoba koja je pobedila kovid tvrdi da je nakon toga meso imali ukus benzina, a vino ukus ulja.


Iako uglavnom prođu relativno brzo, gubitak mirisa i ukusa mogu se zadržati duže, kao deo simptoma "produženog kovida", a javljaju se još i otežano disanje, poteškoće s pamćenjem i koncentracijom, vrtoglavica, glavobolja...

 

 

makonda-tracker