icon-arrowicon-closeicon-commentsicon-galleryicon-nexticon-previcon-searchicon-totopsoc-commentsoc-fbsoc-gplussoc-inssoc-mailsoc-rsssoc-twittersoc-vibersoc-wupsoc-yt

da li ste znali?

VODITE RAČUNA O SVOM ZDRAVLJU: Evo koje vitamine i minerale možete uzimati zajedno, dok ostale kombinacije nisu poželjne

Tokom pandemije virusa korona, trebalo bi koristiti suplemente, koji će nam pomoći da ostanemo zdravi.

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

S obzirom na to da je doba godine kada nam je potrebna dodatna suplementacija, kako bismo održali imunitet i dobro zdravlje, trebalo bi obratiti posebnu pažnju na koji način ih kombinujete, jer u suprotnom možete naškoditi organizmu ili poništiti dejstvo vitamina.

 

Evo na koji način bi ih trebalo uzimati:

 

 

Vitamin A + vitamin E i C

 

Vitamini su potpuno kompatibilni, ne potiskuju međusobno delovanje. Vitamin E štiti vitamin A od oksidacije, a C služi kao prirodni katalizator za druga dva vitamina, pojačavajući njihovo delovanje. Pored toga, vitamin A je u potpunosti kompatibilan sa cinkom i gvožđem, stimulišući njihovu apsorpciju u telu.

 

Vitamin B2 + vitamin B6

 

To je slučaj kada vitamine jednostavno treba uzimati u parovima. Sam po sebi, vitamin B6 je u neaktivnom obliku i jednostavno prolazi kroz telo a da se u njemu ne apsorbuje. Vitamin B2 aktivira B6 i telo ih savršeno apsorbuje.

 

Vitamin B2 + cink

 

Vitamin B2 služi kao prirodni katalizator cinka, koji se pod njegovim uticajem bolje apsorbuje i aktivnije štiti telo.

 

Vitamin B6 + kalcijum

 

Vitamin B6 kontroliše količinu kalcijuma koji se izlučuje iz tela, sprečavajući nedostatak kalcijuma.

 

Vitamin B6 + magnezijum

 

Ovde dve supstance pomažu jedna drugoj: B6 povećava bioraspoloživost magnezijuma za telo, a magnezijum, pak, povećava sposobnost B6 da prodre u ćeliju.

 

Vitamin B9 + Vitamin C

 

Vitamin C u ovom slučaju pomaže u akumuliranju B9 u tkivima, sprečavajući njegovo potpuno uklanjanje iz tela.

 

Vitamin B12 + kalcijum

 

Bez kalcijuma, asimilacija B12 u telu je u principu nemoguća.

 

Nastavak na sledećoj strani!

vitamin D
foto: Shutterstock

Vitamin C + gvožđe + hrom

 

Svaka od tri supstance služi kao katalizator za apsorpciju druge dve. Ako ih koristite u tandemu, nećete uzaludno potrošiti ni miligram korisnih elemenata.

 

Vitamin D + kalcijum i fosfor

 

Vitamin D je neophodan za apsorpciju ova dva elementa. Možete ih koristiti odjednom, kao i kalcijum i fosfor u kombinaciji sa vitaminom D.

 

Vitamin E + selen

 

Antioksidativni efekat vitamina E je u velikoj meri pojačan interakcijom sa selenom. Ovaj tandem pomaže u zaštiti ćelija i tkiva od oštećenja i upala.

 

Vitamin K + kalcijum

 

Ovaj par je odgovoran i za snagu i zdravlje vaših kostiju i za prevenciju kardiovaskularnih bolesti. Vitamin K pomaže kalcijumu u izgradnji koštanog tkiva u telu, a takođe je odgovoran za pravilno zgrušavanje krvi i sprečava vaskularnu kalcifikaciju.

 

Bor + kalcijum, magnezijum i fosfor

 

Bor pomaže da se sva tri elementa neprekidno asimiliraju u telu i da pravilno obavljaju sve svoje funkcije.