da li ste znali?

DOKTOR OTKRIVA NA KOJI NAČIN OČISTITI ORAGNIZAM NAKON PRAZNIČNIH TRPEZA: Prejedanje ima višestruke opasnosti po zdravlje

1

Jedan od glavnih problema je prelazak sa posne na mrsnu ishranu.

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Pihtije, sarme, ruska salata, pečenje, kobasice ređaju se na trpezama građana Srbije još od 31. decembra.

 

Zaključno sa Božićem sezoni prazničnog prejedanja nazire se kraj, a borba sa nataloženim kilogramima, povišenim holestrolom i prekomernim unošenjem šećera tek počinje.

 

Ono što mnogima predstavlja poseban problem jeste i prelazak sa posne hrane na mrsnu.

 

O ovim problemima, kao i o štetnosti posne i mrsne hrane za naš organizam govorio je nutricionista doktor Predrag Nenadić u "Pulsu Srbije" na Kurir televiziji.

 

On je naveo da mnogi ni ne znaju kako se pravilno posti, te da upravo zbog toga mogu imati probleme.

 

Sarma
foto: Shutterstock

"Oni koji se pridržavaju pravilnog, crkvenog posta, neće nikako imati problem. Njima je organizam već naviknut na određeni način ishrane, i nije im je potrebna određena priprema za prelazak sa posne na mrsnu hranu. Naš organizam ne prepoznaje da li je u pitanju pečenje, podvarak ili riba, on prepoznaje nutritivne vrednosti namirnica koje unosimo" - naglašava nutricionista.

 

Kako su mnogi skloni prejedanju u ovom periodu, postavlja se pitanje koliko je ono štetno za naš oranizam i kako ga očistiti od svih štetnosti koje smo u njega uneli.

 

"Jako malo ljudi zna da jedan dan pravog posta anulira 10 dana štetnog prejedanja. Ja mnogim svojim pacijentima preporučujem bar jedan gladan dan nedeljno, kada neće konzumirati gotovo ništa. Mnogi ne znaju da naš organizam ima mogućnost da zaceljuje samog sebe, te mu je često neophodno da se na taj način regeneriše" - naveo je doktor Nenadić.

 

 

makonda-tracker