Preporodite organizam na prirodan način.
Tokom oporavka od kovida-19 važnu ulogu igra i način na koji se hranimo. Šta bi bilo dobro da se jede dok se oporavljamo, a šta bi trebalo da se izbegava? Dr Milica Ljubisavljević, specijalista opšte medicine, odgovorila je na ova pitanja.
Ističe da optimalan imunski odgovor organizma na korona virus zavisi, između ostalog, i od načina na koji se hranimo pre, u toku infekcije, kao i u fazi oporavka.
Adekvatan unos proteina, prema njenim rečima, važan je, s jedne strane jer se od njih stvaraju antitela, a sa druge strane zato što su oni osnovna gradivna komponenta u našem telu.
„Posebno kada govorimo o pacijentima koji su imali tešku formu bolesti, bili na mehaničkoj ventilaciji, nisu bili u stanju da jedu – jako je važno nadoknaditi izgubljene proteine. U kvalitetan izvor proteina spadaju belance, riba, mesa bez masnoće (živina bez kožice, junetina bez masnih delova), mlečni proizvodi, naročito surutka”, savetuje dr Ljubisavljević.
Ne preporučuje „veliki unos masti, jer nepovoljno utiču na imunski odgovor i pojačavaju zapaljenje”.
„To se odnosi na zasićene masne kiseline – masti životinjskog porekla, palmino ulje, a posebno na transmasti, kojih ima u hrani koja je prošla proces hidrogenizacije kao što su margarini, čips, krekeri… Korisne su nezasićene masne kiseline, koje se nalaze u ribi (losos, skuša, tuna, sardina), morskim plodovima, orašastim plodovima, semenkama, maslinovom ulju, avokadu”, navodi.