icon-arrowicon-closeicon-commentsicon-galleryicon-nexticon-previcon-searchicon-totopsoc-commentsoc-fbsoc-gplussoc-inssoc-mailsoc-rsssoc-twittersoc-vibersoc-wupsoc-yt

da li ste znali?

NOVO ISTRAŽIVANJE POKAZALO: Virus korona uzrokuje oštećenja pluća, čak meseca nakon infekcije!

Kako se navodi, naučnici su koristili gas ksenon tokom skeniranja magnetnom rezonancom kako bi dobili snimke oštećenja na plućima.

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Najnovije istraživanje pokazalo je da virus kovid-19 može da uzrokuje abnormalnosti pluća i više od tri meseca nakon zaraze virusom.

 

Istraživanje je urađeno na univerzitetu Oksford, a naučnici su koristili novu tehniku posmatranja kako bi identifikovali oštećenja koja nisu uočena klasičnim ispitivanjem, prenosi BBC.

 

Kako se navodi, naučnici su koristili gas ksenon tokom skeniranja magnetnom rezonancom kako bi dobili snimke oštećenja na plućima.

 

foto: Shutterstock

Nova tehnika sastojala se od toga da pacijenti prilikom snimanja udišu gas, a takav način snimanja obavljen je na 10 pacijenata starosti od 19 do 69 godina, od kojih je njih osam imalo kratak dah, a neki su se žalili na umor i tri meseca nakon bolesti, iako nisu bili na intenzivnoj nezi za vreme bolesti.

 

Tokom skeniranja, kod tih osam pacijenata pokazala su se oštećenja pluća isticanjem područja u kojima vazduh ne ide lako u krv.

 

Zbog prvih nalaza istraživanja, u planu je ispitivanje do 100 osoba, kako bi se utvrdilo da li se to dešava i pacijentima koji nisu imali jake ili nisu imali nikakve simptome.

 

Dodaje se i da je cilj toga da se otkrije da li se oštećenje pluća stalno dešava i da li je stalno ili privremeno.