da li ste znali?

GLAVOBOLJA, KARATAK DAH I TEMPERATURA SU SAMO POČETNI PARAMETRI : Ovo su 4 manje poznata simptoma COVIDA-19!

0

Britanski "The Sun" donosi spisak četiri simptoma koja, kažu stručnjaci, nikako ne treba ignorisati.

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Kovid-19 ima brojne simptome, ali pored zvaničnih koji su poteškoće u disanju, suv kašalj i visoka temperatura, postoje i simptomi koji se javljaju često, a koje mnogi ignorišu jer ih ne dovode u vezu sa korona virusom.

Britanski "The Sun" donosi spisak četiri simptoma koja, kažu stručnjaci, nikako ne treba ignorisati.

 

Bol u stomaku

 

Iako se stomačni problemi češće vezuju za noroviruse, ispostavilo se da postoji i ozbiljan broj pacijenata sa korona virusom koji su pre svih ostalih simptoma osetili bol u stomaku. O tome je objavljen i tekst u naučnom časopisu American Journal of Gastroenterology, gde se primećuje da su brojni ljudi koji su pre svih ostalih simptoma osetili smetnje u sistemu za varenje, najčešće u formi dijareje.

 

Vršeno je i istraživanje 204 pacijenata iz Kine, tačnije iz provincije Hubei. Tu se pokazalo da je 48 odsto ispitanika u bolnicu došlo sa simptomima poput dijareje, povraćanja i bolova u stomaku, da bi se kasnije ispostavilo da boluju od kovida-19.Britanski mediji su u prvom talasu pandemije pisali o Isli Haslam (29) koja je bila zaražena kovidom, a upravo su joj stomačni problemi bili najveći simptomi. Ona je tada u razgovoru za "The Sun" pričala da se ujutro probudila sa stomačnim problemima, ali je verovala da je to rezultat mahunarki koje je večerala. Međutim, sutradan je osetila bolno grlo i iscrpljenost, a onda su počeli da se ispoljavaju i ostali, poznatiji simptomi kovida.

 

Očna infekcija

 

Još na početku pandemije pisalo se o konjuktivitisu kao mogućem signalu da je čovek zaražen. Britanska asocijacija otorinolaringologa takođe je izdala saopštenje da bi infekcija očiju mogla da bude simptom.

 

- Dokazi iz drugih zemalja ukazuju na to da je ulazna tačka virusa često u očima, nosu i grlu - stoji u saopštenju, a naučnici veruju da je gubitak čula ukusa i mirisa posledica toga što virus uništava ove ćelije kada uđe kroz nos i grlo. To dalje sugeriše da, ukoliko je virusu ulazna tačka oko, prvi simptom će najverovatnije biti infekcija očiju.Rajan Van Vateršut (28) među prvim simptomima imao je gubitak čula mirisa i ukusa. Međutim, za par dana stanje mu se naglo pogoršalo, te je hospitalizovan i pet dana je proveo na mehaničkoj ventilaciji. Na svu sreću, uspešno se oporavio.

 

Mentalni zamor

 

Mentalna magla ili mentalni zamor je još jedan od čestih simptoma kovida, koji se često koristi kao indikator da postoji velika mogućnost infekcije. Tako Tea Džordan (50) za Dejli Mejl nakon preležanog kovida kaže da je njena infekcija počela tupom glavoboljom.

 

foto: Profimedia

 

Umor

 

Još jedan od čestih simptoma koji se javljaju pre zvaničnih jeste umor. Izveštaj iz časopisa Journal of the American Medical Association kaže da je 44 odsto hospitalizovanih pacijenata u Americi pre svih simptoma iskusilo umor.

Kjara Digalorenco (25) iz Italije tako je opisala svoj slučaj infekcije iz marta. Kaže da je sve počelo strašnim umorom i temperaturom. Mislila je u početku da je u pitanju grip, a onda je počelo da je steže u grudima.

 

 

 

 

 

 

 

makonda-tracker