icon-arrowicon-closeicon-commentsicon-galleryicon-nexticon-previcon-searchicon-totopsoc-commentsoc-fbsoc-gplussoc-inssoc-mailsoc-rsssoc-twittersoc-vibersoc-wupsoc-yt

na dohvat ruke

MOGUĆE JE RAZVIJANJE TEŽEG OBLIKA COVIDA-19, UKOLIKO VAM NEDOSTAJE OVOG VITAMINA: Konzumirajte više ribe, jaja, mleka!

Podeli:

Studija je objavljena 27. oktobra u magazinu "Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism", a obuhvatila je kovid 216 pacijenata iz bolnice na severu Španije.

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Od početka pandemije korona virusa akcentuje se značaj D vitamin u borbi sa korona virusom, odnosno nameće se pitanje koliko zapravo manjak ovog vitamina može da utiče na razvijanje težeg oblika Kovida-19. Sve učestalije stižu dokazi koji idu u prilog ovoj teoriji.

 

Nedavno su španski istraživači sa Univerziteta Kantabrije u Santanderu objavilo studiju koja je potvrdila da čak 82 odsto hospitalizovana pacijenta sa dijagnozom korona virusa ima nedostatak vitamina D.

 

Studija je objavljena 27. oktobra u magazinu "Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism", a obuhvatila je kovid 216 pacijenata iz bolnice na severu Španije.

 

Od praćenih pacijenata sa nedostatkom vitamina D njih 44 je prebačeno na odeljenje intezivne nege, a 37 je završilo na respiratoru. Ustanovljeno je i da je kod muškaraca zabeležen niži nivo ovog vitamina u odnosu na žene.Naučnici upozoravaju da vitamin D nije lek za korona virus, ali da pomaže telu da ojača imunitet, te utiče na energiju i opšte zdravlje organizma, što implicira smanjenjem rizika od dobijanja respiratorne infekcije.

 

foto: Shutterstock

Upravo zato, španski stručnjaci pozvali su građane da preventivno uzimaju dodatne doze vitamina D dok traje pandemija.

 

"Treba preporučiti uzimanje ovog vitamina kod kovid pacijenata ako imaju smanjen nivo istog, jer bi takav pristup imao blagotovoren efekte i na mišićno-skeletni i na imuni sistem", istakao je Hose Hernandez, jedan od istraživača sa Univerziteta Kantabrije.

 

Ovo je samo jedno u nizu istraživanja koje za cilj ima da utvrdi da li je vitamin D oružje za Kovid-19. Britanci su nedavno otpočeli veliku studiju sa 5.000 dobrovoljaca koja će pratiti koliko vitamin D može da bude efikasan kao preventivno sredstvo.

 

"Suplementi vitamina D su jeftini i široko rasprostranjeni, a ako se pokaže da su efikasni mogli bi značajno da pomognu u našoj globalnoj borbi protiv virusa", rekao je Dejvid Džolif sa Univerziteta Queen Mary u Londonu koji će predvoditi studiju.Vitamin D najbolje unosimo direktnim izlaganjem Suncu, a kada je reč o namirnicama možemo ga pronaći u masnoj morskoj ribi, ribljem ulju, šitaki pečurkama, jajima, mleku, punomasnim mlečnim proizvoima, ceđenoj narandži.

 

foto: Shutterstock

 

Nedostatak vitamina D češći je kod starih i gojaznih ljudi, koji i jesu najrizičnija grupa kada je reč o oboljevanju od korona virusa.

 

 

 

Inicijalizacija u toku...