ZDRAVLJE

NAUČNICI OTKRILI KOLIKO KORONA OPSTAJE NA KOŽI: Alkohol ubija virus za 15 sekundi, na ovaj način!

0

Takođe, testirali su dezinfekcijsku efikasnost 80-postotnog etanola protiv ta dva virusa.

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Naučnici sa japanskog Kjoto univerziteta nedavno su sproveli istraživanje kako bi testirali izdržljivost virusa Kovida-19, ali i virusa grupa tipa A (najteži oblik gripa) u mešavini sluzokože gornjih disajnih puteva i na ljudskoj koži. Takođe, testirali su dezinfekcijsku efikasnost 80-postotnog etanola protiv ta dva virusa.

 

Istraživači su došli do otkrića da se oba virusa u daleko manjoj meri zadržavaju na površini kože nego što je to slučaj sa drugim neorganskim površinama (kao što su metal, plastika, staklo.

 

S druge strane, zabrinjavajuće je što korona virus može na koži da preživi daleko duže nego grip tipa A. Dok grip A na ljudskoj koži može da preživi oko 1,82 sata u proseku, SARS-CoV-2 virus na koži ostaje u proseku 9, 04 sata.

 

foto: Shutterstock

Studija je pokazala i koliko dugo oba virusa mogu da prežive u sluzokoži gornjih disajnih puteva - korona virus opstaje i do 11 sati u sluzi, a grip A postaje neaktivan već nakon 1,69 sati.

 

Kada je reč o testiranju efikasnosti 80-postotnog alkohola u neutralisanju oba virusa, ispostavilo se da ih ta koncentracija ubija za samo 15 sekundi!

Krajnji zaključak japanskih stručnjaka jeste da višečasovno zadržavanje novog korona virusa na ljudskoj koži može da poveća rizik prenosa zaraze kontaktom. Upravo zato je redovno pranje i dezinfekcija ruku od ključne važnosti.

 

 

 

 

 

makonda-tracker