rani znaci

PODMUKLA BOLEST KOJA OŠTEĆUJE CENTRALNI NERVNI SISTEM: Ovi simptomi ukazuju da imate multipa sklerozu!

0

Simptomi multiple skleroze mogu početi već u dvadesetim godinama,

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Multipla skleoza je oboljenje kod kojeg imuni sistem pravi havariju na centralnom nervnom sistemu i oštećuje veze između mozga i tela. Iako još uvek nije tačno poznato šta uzrokuje ovo oboljenje, poznato je da rano otkrivanje može smanjiti šanse za dugoročnu invalidnost.

 

Ova podmukla bolest počinje sa potpuno bezazlenim simptomom, koji mnogi u prvi mah zanemare.

 

Simptomi multiple skleroze mogu početi već u dvadesetim godinama, pojavljivati se i nestajati u nepredvidivim obrascima, a obično se pojavljuju pod maskom simptoma sa kojima se suočavate češće u svakodnevnom životu.

Multipla skleroza može se desiti bilo kome – više od 2.5 miliona ljudi širom sveta trenutno živi sa ovim oboljenjem. Žene su dva do tri puta pod većim rizikom da razviju ovo oboljenje u odnosu na muškarce.

 

Ovo mogu biti prvi simptomi ove podmukle bolesti:

 

1. Oštećenje vida

 

Ako doživljavate zatamnjenje, zamućenje ili vidite duplo ili potpuno na trenutke gubite vid verovatno se radi o "optičkom neuritisu", koji je čest simptom multiple skleroze koji izaziva zapaljenje optičkog nerva.

 

2. Vrtoglavica

 

Svako se, s vremena na vreme, može spotaknuti, ali multipla skleroza uzrokuje nešto više od svakodnevne trapavosti i nespretnosti – jedan od njenih najranijih simptoma je ekstremna vrtoglavica.

 

3. Hronični umor

 

Iznenadna i ozbiljna iscrpljenost koja traje nedeljama i koja sprečava normalno funkcionisanje može biti znak da multipla skleroza oštećuje nerve u kičmi.

 

foto: Shutterstock

4. Utrnulost i peckanje

 

Kada je centralni nervni sistem pod opsadom multiple skleroze, signali koje mozak i kičmena moždina šalju ka ostatku tela mogu u potpunosti da nestanu.

Pacijenti sa multiplom sklerozom obično osećaju trnce, peckanje, otupelost ili potpuni gubitak osećaja u rukama, nogama, stopalima ili na licu.


5. Problemi sa bešikom

 

Problemi sa bešikom javljaju se kod 80% pacijenata koji imaju multiplu sklerozu, a nemogućnost zadržavanja urina često je praćena zatvorom.

 

6. Kongitivni i emocionalni problemi

 

Poremećaj spavanja, promene raspoloženja, specifični lekovi i drugi poremećaji mogu uzrokovati mentalne i emocionalne probleme, ali (prema istraživanjima) i oko 60% obolelih od multiple skleroze doživljavaju neku vrstu kognitivnih i emocionalnih poremećaja.

 

7. Bolovi i grčevi u mišićima

 

Polovina pacijenata kojima je dijagnostikovana multipla skleroza ima hronični bol, što je obično povezano sa neželjenim grčevima, neobjašnjivom slabošću ili grčevima u mišićima. Noge su obično prvi ekstremiteti koji nose težinu mišićnih poremećaja, ali i leđa su isto tako problematično područje.

 

 

makonda-tracker