zdravlje na prvom mestu

OVAKO SE HRANI NAJZDRAVIJI NAROD NA SVETU: Žive preko sto godina. a ova voćka je obavezna!

0

Njihovo poreklo obavijeno je tajnom.

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Na krajnjem severu Pakistana, u planinskoj dolini Hunza koja se smestila u regiji Gilgit-Baltistan, stanuje narod koji živi i do 120, 130 godina. Neki od njih proslavili su i 145. rođendan pre nego što su napustili ovaj svet.

 

Tačan broj godina teško je odrediti jer Hunze nemaju rodne listove niti dokaze kojima bi mogli da potkrepe svoju vitalnost, prenosi Punkufer.

 

U ostatku Pakistana predviđeni životni vek iznosi 67 godina, ali na krovu sveta, u izolovanim bespućima Himalaja vladaju sasvim drugačiji zakoni života i smrti. Istraživači su zabeležili da žene mogu zatrudneti vrlo kasno, u šezdesetim i kasnije, a smatra se i da ne boluju od raka. Naučnici objašnjenje traže u životnoj sredini i hrani.

 

foto: Profimedia

Hunze piju vodu iz lednjaka, uzgajaju svoju hranu, a s obzirom na to da su odsečeni od obližnjih gradova, ne jedu ništa prerađeno. Kajsije su često na njihovu jelovniku, a tokom posta danima, pa čak i mesecima, ne jedu ništa osim svežeg soka i koštica tog superzdravog voća. Meso im nije svaki dan na jelovniku, dominiraju žitarice i povrće. Praktikuju jogu, vežbe disanja i meditaciju.

 

Njihovo poreklo obavijeno je tajnom. Svetlije su puti od svih susednih naroda, a njihov jezik (burushaski) sličniji je baskijskom nego bilo kom drugom koji ih okružuje. Nagađa se da su potomci vojnika Aleksandra Velikog koji ga nisu mogli slediti, nego su odlučili da ostanu na Himalajima.

 

 

 

makonda-tracker