"ne budite sebični!"

POJEDINI VERUJU DA SMANJUJE DOVOD KISEONIKA: Lekar objasnio kako nošenje zaštitne maske ZAISTA utiče na disanje

0

Jedan britanski lekar rešio da pobije teorije zavere u vezi sa zaštitnim maskama koje su zbog pandemije virusa korona postale naša svakodnevica.

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Londonski lekar dr Džošua Volrič odlučio je da uz pomoć tehnologije demontrira kako ljudski respiratorni sistem funkcioniše prilikom nošenja zaštitne maske i rezultat će sve obradovati i naterati teoretičare zavere a razmisle.


On je, naime, stavio masku i "prikačio" se za medicinski uređaj koji meri saturaciju kiseonika, odnosno zasićenost krvi kiseonikom. S obzirom na to da su se pojavile tvrdnje da zbog nošenja maski manje ovog gasa dospeva u pluća, on je pokazao kakva je njegova saturacija dok na licu ima masku i dok je ne nosi i, naravno, brojke su identične.

 


Maske ne smanjuju saturaciju kiseonika. Ovo je laž izmišljena kao izgovor za one koji veruju da je pandemija prevara i da će im nošenje maske nekako povrediti prava. Ovo nije pitanje slobode — napomenuo je dr Volrič.


On je zamolio sve da prestanu da politizuju situaciju i iznose izmišljotine koje nemaju veze s medicinom.


Maske nam pomažu da se zaštitimo i da zaštitimo druge. Ako vam je rečeno da ih nosite, nosite ih. Prestanite da budete sebični — jasan je on.

 

 

makonda-tracker