icon-arrowicon-closeicon-commentsicon-galleryicon-nexticon-previcon-searchicon-totopsoc-commentsoc-fbsoc-gplussoc-inssoc-mailsoc-rsssoc-twittersoc-vibersoc-wupsoc-yt

ne igrajte se sa zdravljem!

BUDITE OPREZNI I NE VERUJTE U LAŽI: Nijedno od ovih sredstava NIJE LEK protiv virusa korona!

Podeli:

Lažne informacije o lekovima protiv kovida-19 kruže internetom, zbog čega je neophodno da budemo veoma oprezni i slušamo samo preporuke lekara

foto: Profimedia, Profimedia
foto: Profimedia, Profimedia

Navodna prevencija raznih bolesti, između ostalog i od kovida-19, nije jedina neutemeljena i netačna informacija koja može uznemiriti građane i izazvati zabunu.

 

S pandemijom virusa korona od marta meseca na društvenim mrežama pojavljivale su se navodno "magična" rešenja za koja mogu biti opasna po život i ugroziti zdravlje ljudi. Već je bilo i smrtnih slučajeva, kao što je par iz Amerike koji je ispio sredstvo za čišćenje akvarijuma misleći da leči koronu!

 


Prema statistici Globalne mreže fektčekera (IFCN), do sada je objavljeno 398 netačnih i lažnih vesti o virusu. Pored teorija zavere o virusu i maskama, na listi se nalaze i lažne informacije o lečenju, tretiranju i prevenciji od korona virusa.

 

Na Tviteru se krajem januara pojavila informacija da se ispijanjem hlor-dioksida (ili izbeljivača) može izlečiti korona virus. Pored posledica koje mogu biti opasne po zdravlje čoveka, ovo je samo jedna u nizu bizarnih vesti koje su objavljene.

 

IFCN je reagovao povodom objave o izbeljivaču i naveo opasne zdravstvene posledice koje može da ostavi izbeljivač - dehidriranje, dijareja, glavobolja...

 

foto: Shutterstock

Saveti lekara da se redovno unosi vitamin C su se takođe oteli kontroli. Obavezan vitaminski sastav za zdrastveni balans i imunitet pretvoren je u lažnu vest da ovaj vitamin sprečava infekciju korona virusom. Povodom ovih navoda reagovala je Svetska zdravstvena organizacija, koja je navela da vitamin C ne sprečava zarazu od korona virusa i da njegov prekomeran dnevni unos može biti štetniji od alkohola i cigareta.

 

Portal "Pagella Politica" je reagovao zbog vesti koje su se širile u Italiji i Tajvanu. Naime, u pitanju je članak da sredstva za pranje ruku iz 2010. godine imaju preventivno dejstvo na korona virus. Portal je konktaktirao proizvođača koji je negirao navode u medijima.

 

Kad su brza rešenja u pitanju, pojavile su se dve netačne informacije. Jedna je da je u Rumuniji proizvedena vakcina koja ubija korona virus kod belaca, što je portal "Lead Stories" demantovao u članku: "Rumunija nije proizvela vakicnu koja leči samo belce".

 

 

Druga lažna vest je o vakcini koju je, navodno, napravio Univerzitet u Keniji, što je portal "PesaCheck" takođe dokazao kao netačnu.

 

Takođe, vest o kućnom leku koji se koristi u Izraelu, a posle kog je korona kao rukom odnešena, vrlo brzo je prepravila mreže.

 

Tačnije mešavina praška za pecivo i limuna se priprema kao čaj, kako su pisali stručnjaci sa mreža. Kako se navodi, taj "lek" može "momentano da ubije" i "u potpunosti eliminiše virus iz tela" i da zahvaljujući tome "u Izraelu niko nije umro od korone" - što nije istina.

 

"Stručnjaci" su preporučivali da se topao čaj pije u 17 sati, ali naravno niko nije objasnio zbog čega je baš to vreme najbolje.

 

Na spisku brzih rešenja su beli luk, upotreba kanabisa i kraljveg urina. Svetska zdravstvena organizacija je reagovala povodom priče o belom luku rečima:

 

- Beli luk je zdrav i antimikrobni proizvod. Ipak, ne postoje dokazi da će konzumiranje istog nekoga zaštiti od novog korona virusa.

 

foto: Profimedia

Svetska zdravstvena organizacija je reagovala u više navrata povodom cirkualrne poruke da je korona virus neaktivan na temperaturama većim od 23 stepena Celzijusovih i da ne treba konzumirati hladne napitke. Tačnije, navodi se da samo topli ubijaju virus.

 

S obzirom na to da je korona virus bio prisutan u zemljama u kojima temperature nisu padale ispod 32 stepena Celzijusova, cirkularna poruka je bila laž.

 

U čitavu zbrku je umešana i navodna poruka "mikrobiologa iz Vuhana" o lekovitosti vode koja treba redovno da se pije kako bi virus otišao u stomak, a tamo će ga kiseline ubiti.

 

Profesorka Trudi Lang izjavila je da ne postoji biološki mehanizam koji bi potvrdio ovu teoriju.

 

Jedan od najčešćih mitova je da žene i deca ne oboljevaju.

 

Statistika iz Kine od 20. februara navodi da od 56.000 zaraženih, muškaraca je bilo 51,1 odsto, a žena 48,9. Teoretisanja da određeni hormoni i X hromozima kod žena imaju udela u odbrani od korona virusa nemaju naučno utemeljenje, niti potvrdu.

 

 

Inicijalizacija u toku...