tračak nade

PUTINOVA ĆERKA VEĆ PRIMILA DVE DOZE: Ovo je SVE što se zna o prvoj registrovanoj vakcini protiv korone!

0

Svet je dobio prvu vakcinu protiv kovida-19!

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Kako javlja Independent, vakcinu protiv virusa korona razvio je moskovski Institut za epidemiologiju i mikrobiologiju Gamalej, a danas je dobila odobrenje ruskog Ministarstva zdravlje.


Predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin rekao je na sednici Vlade da očekuje masovnu proizvodnju ruske vakcine protiv virusa korona u najskorije vreme i zahvalio svima koji su radili na prvoj vakcini, ističući da je to „veoma važan korak za ceo svet”. 

 

Kako je prenela agencija AP, Putin je rekao da se vakcina pokazala efikasnom tokom testiranja na ljudima i da stvara trajni imunitet na virus korona.


Mediji su javili da je vakcinu primila i jedna od dveju ćerki ruskog predsednika.


U tom smislu ona je učestvovala u ovom eksperimentu. Posle prve doze vakcine dobila je temperaturu od 38 stepeni Celzijusa, dok je narednih dana ona spala na nešto više od 37 stepeni — izjavio je on i dodao da je posle druge doze vakcine temperatura malo skočila, a nakon toga je sve bilo u redu.

 

foto: Shutterstock

Ona se dobro oseća i ima veliki broj antitela — rekao je.


Ranije se pisalo da će najmanje tri ruske kompanije do septembra započeti industrijsku proizvodnju prve vakcine protiv virus korona, a ruski ministar industrije i trgovine Denis Manturov je istakao da se radi o kompanijama Generijum, R-farm i Binofarm. On je dodao da Rusija planira da proizvodi nekoliko hiljada doza vakcine mesečno u toku ove godine, kao i da će se sledeće godine doza povećati nekoliko miliona doza.


Ministar zdravlja Rusija Mihail Muraško je rekao da će lekari i profesori biti prvi koji će primiti vakcinu, a potom će je dobijati i ostatak stanovništva. Rusija do sada nije dala naučne podatke o toj vakcina na nezavisnu evaluaciju, javile su agencije pre nekoliko dana.

 

 

makonda-tracker