da li ste znali?

SVAKI ČOVEK JE POTENCIJALNO ZARAZAN: Epidemiolozi otkrivaju da li se COVID-19 ostaje na kosi, odeći, obući!

0

Članak objavljen u Njujork tajmsu pokazuje da je na osnovu aerodinamike

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Pojavom korona virusa mnogi se pitaju da li bi kapljice virusa mogle da se zadrže na odeći, kosi, obući ili pošti. Epidemiolozi upozoravaju da se epidemija kovida ne stišava i da bi svako koga srtnemo mogao da bude izvor zaraze i da u skladu sa tim treba i da se ponašamo.

 

Članak objavljen u Njujork tajmsu pokazuje da je na osnovu aerodinamike i načina na koji deluju respiratorni virusi glavni način zaštite često pranje i dezinfekcija ruku, kao i održavanje socijalne distance.

 

Stručnjaci su saglasni da treba da operete ruke, ali nije potrebno da se opterećujete odećom ili telom. Tačno je da zaražene osobe prilikom kijanja ili kašljanja mogu da ispuste virusne kapljice, ali većina njih će pasti na zemlju. Studije pokazuju da bi neke virusne čestice mogle da lebde u vazduhu oko pola sata, ali one ne lete poput komaraca i neće se sudariti sa vašom odećom.

 

„Zbog aerodinamike nije verovatno da se kapljica nađe na odeći. Kapljice su male da bi se kretale u vazduhu oko vašeg tela i odeće”, kaže Linsi Mar, naučnica sa Virdžinija univerziteta.

 

„Najbolji način da se to opiše jeste da se prate struje ili protok vazduha oko osoba zbog toga što se krećemo relativno sporo. To je poput malih insekata i čestica prašine koji struje oko automobila koji se kreću malim brzinama, ali se 'zabiju' u vetrobransko staklo ukoliko automobili idu brzo. Ljudi se obično ne kreću dovoljno brzo da bi se to dogodilo.

 

Dok se krećemo potiskujemo vazduh sa puta, a takođe i većinu kapljica i čestica guramo sa puta. Neko bi morao da izbacuje krupne kapljice za vreme razgovora, kijanjem ili kašljanjem, da bi one mogle da slete na našu odeću. Kapljice moraju biti dovoljno velike da ne bi sledile struje”.

 

Ona naglašava da je potrebno praktikovati socijalnu distancu i nošenje maski u prodavnicama, a kada dođemo kući obavezno je pranje ruku, ali presvlačenje i tuširanje nije neophodno.

 

Nastavak na sledećoj strani!

makonda-tracker