Spasiće mnoge živote

REVOLUCIONARNO OTKRIĆE NAUČNIKA: Postoji 6 TIPOVA KORONE, a evo od čega zavisi koliko će bolest biti TEŠKA!

0

Revolucionarno otkriće koje će, po mišljenju naučnika, umnogome pomoći da se spasu životi obolelih od kovid-19.

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Naučnici su identifikovali šest različitih vrsta kovida-19, a do zaključka su došli analizirajući simptome velikog broja obolelih.

 

Ovo otkriće bi, kako kažu, moglo da umnogome pomogne u sprečavanju širenja zaraze kao i da ukaže lekarima koji su pacijenti najviše izloženi riziku.

 

Smatra se da različiti oblici bolesti određuju njenu težinu, pa tako se može "pretpostaviti" kome će biti potreban respirator, kažu naučnici, prenosi Mondo.rs.

 

Autori studije, predvođeni istraživačima sa Kraljevskog koledža u Londonu, kažu da će im ove informcije biti od velike pomoći prilikom lečenja kovid pacijenata tokom potencijalnog drugog talasa korona virusa, kao i da bi moglo mnogima da spasi živote.

 

Mada se neprekidni kašalj, groznica i gubitak mirisa obično ističu kao tri ključna simptoma bolesti, podaci prikupljeni od oko 1.600 korisnika aplikacije "COVID Symptom Study" u Velikoj Britaniji i SAD-u pokazuju da ljudi mogu doživeti širok spektar različitih simptoma.

 

Oni mogu da uključuju glavobolju, bolove u mišićima, umor, dijareju, zbunjenost, gubitak apetita, isprekidan i kratak dah i još mnogo toga.

I istraživači su zaključili da u zavisnosti kojoj od ovih šest grupa simptoma pacijent pripada, zavisi i brzina lečenja i oporavka, kao i koliko će se stanje pacijenta pogoršati.

 

Evo o kojim "vrstama" kovid-19 se radi i koji simptomi ih prate:

 

1. Nalik gripu bez temperature - glavobolja, gubitak mirisa, bol u mišićima, kašalj, grlobolja, bol u grudima, bez temperature.

 

2. Nalik gripu sa temperaturom - glavobolja, gubitak mirisa, kašalj, grlobolja, promuklost, groznica, gubitak apetita.

 

3. Gastrointestinalni - glavobolja, gubitak mirisa, gubitak apetita, dijareja, grlobolja, bol u grudima, bez kašlja.

 

4. Teža slika sa umorom - glavobolja, gubitak mirisa, kašalj, groznica, promuklost, bol u grudima, umor.

 

5. Teža slika sa konfuzijom - glavobolja, gubitak mirisa, gubitak apetita, kašalj, groznica, promuklost, grlobolja, bol u grudima, umor, konfuzija, bol u mišićima.

 

6. Teža slika sa stomačnim i respiratornim tegobama - Glavobolja, gubitak mirisa, gubitak apetita, kašalj, groznica, promuklost, grlobolja, bol u grudima, umor, zbunjenost, bolovi u mišićima, nedostatak daha, dijareja, bolovi u stomaku.

 

 

makonda-tracker