zdravlje

NAUČNICI SA UNIVERZITETA U MINESOTI POTVRDILI: Antimalarijski lek hidroksihlorokin ne pomaže kod virusa korona!

0

Posle dve nedelje, koliko je trajalo praćenje simptoma, studija je utvrdila da nema koristi od uzimanja leka.

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Antimalarijski lek, hidroksihlorokin, nije imao koristi kod nehospitalizovanih pacijenata sa blagim simptomima COVID-19 koji su ranije lečeni od infekcije, pokazalo je istraživanje objavljeno u u medicinskom časopisu “Annals of Internal Medicine”

 

Naučnici sa Univerziteta u Minesoti pokrenuli su ispitivanje 22. marta kako bi videli da li ovaj lek može da smanji težinu simptoma i spreči hospitalizaciju.

Ovo je prvo randomizovano kliničko ispitivanje koje je proučavalo efekte hidroksihlorokina kod pacijenata obolelih od COVID-19 koji nisu bili hospitalizovani

 

Posle dve nedelje, koliko je trajalo praćenje simptoma, studija je utvrdila da nema koristi od uzimanja leka. Oko 24 odsto osoba iz hidroksihlorokin grupe imalo je simptome koji su trajali 14 dana, u poređenju sa 30 odsto onih iz grupe koja je dobijala placebo.

 

Ali hospitalizacije su bile gotovo iste, dva odsto onih iz grupe koja je dobijala hidroksihlorokin je hospitalizovano, u poređenju sa tri odsto onih koji su uzimali placebo. Stopa smrtnosti bila je identična za obe grupe i iznosila je 0,4 odsto.

Oko 43 odsto onih koji su uzimali hidroksihlorovin imali su neželjene efekte, u poređenju sa 22 odsto onih koji su uzimali placebo. Gastrointestinalni simptomi su bili najčešće prijavljena nuspojava.

 

Prvo randomizovano ispitivanje istraživača sa Univerziteta Minesota, objavljeno u junskom časopisu “New England Journal of Medicine”, lek je posmatralo kao moguću profilaksu posle izlaganja koronavirusu.

Pokazalo se da hidroksihlorokin ne sprečava bolest.

 

foto: Profimedia

„Nema uverljivih dokaza da hidroksihlorokin može da spreči COVID-19 nakon izlaganja virusu ili da smanji težinu bolesti nakon razvijanja ranih simptoma“, rekao je autor studije dr Keleb Skiper u izjavi i dodao:

 

„Iako su razočaravajući, ovi rezultati su u skladu sa novijom literaturom da hidroksihlorokin ne donosi značajnu kliničku korist kod ljudi kojima je dijagnostikovan COVID-19 , i pored njegove aktivnosti protiv koronavirusa u epruveti.“

 

Američka Uprava za hranu i lekove oduzela je odobrenje za hitnu upotrebu hidroksihlorokina i hlorokin za lečenje COVID-19, rekavši da lekovi verovatno neće biti efikasni u lečenju virusa na osnovu najnovijih naučnih dokaza.

Nacionalni zavodi za zdravlje objavili su prošlog meseca da obustavljaju kliničko ispitivanje hidroksihlorokina za pacijente sa koronavirusom.

 

Studija objavljena ovog meseca od strane istraživača zdravstvenog sistema Henri Ford u jugoistočnom Mičigenu, otkrila je da hidroksihlorokin povećava šanse hospitalizovanih pacijenata za preživljavanje.

 

Međutim, istraživači koji nisu bili uključeni u studiju bili su kritični prema njoj, rekavši da ona nema kvalitet prethodnih studija koje su pokazale da hidroksihlorokin ne pomaže pacijentima.

 

 

 

makonda-tracker