očekuje poboljšanje

DIREKTOR INFEKTIVNE OTVORENO: Evo zašto je "skok" broja novozaraženih virusom korona uvek najveći ponedeljkom

0

Direktor Infektivne klinike smatra da za desetak, petnaest dana možemo da očekujemo smirivanje situacije, ako se svi budemo pridržavali propisanih mera.

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Direktor Infektivne klinike Goran Stevanović izjavio je danas da je broj obolelih od virusa korona porastao zbog nepoštovanje preporuka epidemiologa u vezi s nošenjem zaštitnih maski i držanja distance i navodi da brojke govore u prilog visoke aktivnosti virusa, pre svega u velikim gradovima i Beogradu koji ima najveći broj novoobolelih.

 

On je na RTS-u rekao da je reč o takozvanom drugom vrhu u okviru prvog talasa epidemije, gde je očekivan porast broja obolelih.

 


Ovo je nešto što ćemo očekivati da vidimo i toku narednih nekoliko dana. Kad god prođe vikend, zbog tehničkih stvari vezano sa slanje uzoraka, za organizaciju samog rada u laboratorijama koje rade potvrdu, ponedeljkom uvek imamo nešto veći broj obolelih — rekao je Stevanović.

 

foto: Marina Lopičić

Na pitanje kada se može očekivati pad broja novoobolelih, on je rekao da je to vrlo teško prognozirati, ali i naveo da je realno da se u periodu od deset dana do dve nedelje može očekivati pad broja obolelih, ako se svi budu pridržavali preporučenih mera distance i nošenja maski.

 

Kako je rekao, do porasta broja novoobolelih uvek dovodi povećana komunikacija ljudi i prestanak držanja distance.

 

 

makonda-tracker