zanimljivo istraživanje

SRBI JE OBOŽAVAJU: Ovu namirnicu decenijama smatramo glavnim krivcem za gojenje, ali izgleda da nije tako!

0

Govori se da nije zdrav, da je razlog broj jedan za gojaznost, da je namirnica od koje treba bežati... A mi smo i dalje ludi za njim!

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Ako se nekome požalite da imate višak kilograma, prvo što će vam reći da izbacite slatkiše i hleb, jer je nekako uvreženo mišljenje da su baš to glavni krivci za višak kilograma.

 

Ipak, nutricionista i fitnes guru Grejem Tomlinson kaže – iznenadiće se mnogi – da hleb uopšte ne goji!


– Kada žele da smršaju ili održe vitku liniju, mnogi pretpostavljaju da treba da izbace hleb iz ishrane. Kada govorimo o energiji, nema razlike između belog i crnog hleba. I dok crni hleb sadrži više vlakana, zbog čega nas brže zasiti, ipak je pametnije razmati ih u skladu sa celokupnim sastojcima – napisao je on na Instagramu, dodajući da "hleb ionako nikad ne jedemo samo hleb".

 

Drugim rečima, ono što on pokušava da kaže je da hleb sam po sebi nije loš za liniju, već da je važno sa čim ga jedemo.

 

 

Da bi to demonstrirao, on je podelio dve fotografije, na kojima se vidi parče hleba u kojem ima 95 kalorija, u poređenju sa parčetom hleba na kojem se nalazi 40 grama putera od kikirikija i 30 grama džema. Ova dva sastojka dodaju hlebu 407 kalorija!

 

– Dakle, debata više nije o konzumiranju hleba, niti o boji hleba. Dodavanje skoro nevidljivih 10 grama putera od kikirikija na parče hleba njegovu kalorijsku vrednost podiže sa 95 na 169 – istakao je Tomlinson.

 

foto: Shutterstock

Ne samo što tvrdi da nema potrebe da hleb proglasi lošim namirnicom, smatra da to isto važi i za ostale.

 

 Razmišljanje o tome sa čim jedemo određene namirnice može da spreči neželjeno "demonizovanje" namirnica koje nam daju energiju kao i sve druge – ističe stručnjak.

 

Ipak, on dodaje da neki ljudi zaista jedu previše hleba, time bespotrebno povećavajući ukupan dnevni unos kalorija.

 

– Preteran unos kalorija vremenom dovodi do gojenja, a ne hleb – zaključio je on.

 

 

makonda-tracker