Uživajte sa najmilijima u svom toplom domu
Uskrs je najveći hrišćanski praznik, a ono što ga karakteriše, kao i kod Božića, jesu proslava i bogatiji ručak u krugu porodice.
Jaja se farbaju na Veliki petak, a prvo ofarbano jaje treba da zauzme važno mesto u kući i da se čuva do sledećeg Uskrsa.
U nedelju treba uživati s porodicom u tradicionalnom prazničnom doručku s obaveznim takmičenjem u tucanju jajima, kom se naročito raduju najmlađi, pa ko pobedi, obavezno treba da dobije neku simboličnu nagradu.
Običaj je i da se oni koji su postili na dan Uskrsa prvo omrse jajetom.
Ručak treba da bude svečan i u krugu najmilijih, pa se domaćice tog dana trude da se na stolu nađe što više raznih jela. Izvadite najlepše tanjire, stavite na sto buket cveća, dodajte pokoji uskršnji ukras i budite na okupu.
Tri dana, koliko Uskrs traje, rođaci, prijatelji i komšije se daruju
ofarbanim jajima, ali pošto je zbog pandemije u toku karantin, molimo vas da ovaj put zbog svog zdravlja, ali i zbog zdravlja svih ostalih, ostanete kod kuće i da praznik svima njima čestitate pozivom.
Tako je najbolje za sve.
S obzirom na to da je situacija takva kakva jeste, da nam je (s razlogom) zabranjeno kretanje i da smo se verovatno istrošili stvarajući zalihe hrane za ne daj bože, ovaj praznik proslavite spram svojih mogućnosti. Ne morate farbati 30 ili 50 jaja ako vam je dovoljno samo 10 i peći prase ako vam je dovoljno pilence ili nekoliko šnicli. Poenta je da se ispoštuje tradicija i da dan prođe u pravoslavnom duhu.
I ne zaboravite da svim potrebnim namirnicama snabdete starije koji ne žive s vama. Odnesite im kolač, ofarbana jaja, snabdejte ih voćem, hranom, pićem i svim onim za šta znate da bi voleli da imaju na uskršnjem stolu. To što fizički nećemo biti s njima ne znači da im taj dan ne možemo ulepšati na razne načine.