reč stručnjaka

COVID-19 KOD ODREĐENIH PACIJENATA ČEŠĆE DOVODI DO KOMPLIKACIJA: Zašto su neki ugroženiji od drugih?

0

Stručnjaci su više puta istakli da su hronični pacijenti osetljiviji na virus korona. Zbog čega je tako?

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Infektolog Džon Koen, profesor emeritus Medicinske škole u Brajtonu i Saseksu, formirane u saradnji Univerziteta u Brajtonu i Univerziteta u Saseksu, objašnjava da je kod hroničnih pacijenata zaraženih virusom korona napor neophodan veći napor da bi krvotok dobio dovoljno kiseonika.


Virus korona izaziva infekciju u plućima — pneumoniju. Kad se pluća inficiraju — bilo kako, ne samo virusom korona, prostor za vazduh u plućima se ispunjava tečnošću izazvanom upalom. Zato telo mora da radi napornije da bi krv dobila kiseonik — ističe on.

 

On je dodao da "srce i pluća rade kao usko intergrisan 'tim', pa pri upali pluća srce radi više", zbog čega se srca, ako postoji neko ranije i hronično oboljenje, još više napreže.


Ranije istraživanja pokazala su da je 40 odsto pacijenata koji su u Kini bili u dovoljno lošem stanju da bi bili hospitalizovani imalo ili kardiovaskularnu ili cerebrovaskularnu bolest dijagnostikovanu ranije.

 

foto: Profimedia

Ova statistika ne znači da kod ljudi sa srčanim oboljenjima postoji veća verovatnoća da će biti zaraženi virusom korona — napominje Orli Vardeni, vanredni profesor na Univerzitetu u Minesoti, prenosi Gardijan. — To znači da je verovatnije da će oni imati komplikacije ukoliko se zaraze.


Profesor Koen dodaje da su dijabetičari ugroženi iz sličnih razloga.


Pacijenti s dijabetesom često imaju komplikacije u vezi sa srcem, ali i bubrezima, a na isti način bilo kakav dodatni napor u telu zbog infekcije može da izazove sekundarne probleme u ovim organima. Dalje, znamo da imuni sistem dijabetičara nije dobar u borbi protiv infekcija kao kao onih koji to nisu — zaključuje Koen.
 

 

makonda-tracker