zaštitite se!

JAKO JE VAŽNO DA IH KORISTIMO PRAVILNO: SVE što treba da znate o MASKAMA — šta je NEOPHODNO, a šta ZABRANJENO (UPUTSTVO)

0

Kod zaštite od korona virusa, novog virusa koji je otkriven u Kini krajem 2019. godine, preventiva je najvažnija.

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Odgovorno ponašanje prema sebi i drugima je prvi korak u suzbijanju epidemije koja je od skoro aktuelna i u Srbiji.

 

Šta zapravo znamo o zaštiti od korona virusa i kako nam maske pomažu?

 

Potrudili smo se da iz izvora koji su na prvoj liniji zaštite od korona virusa saznamo sve o maskama u zaštiti od COVID-19, piše Stetoskop.

 

Kada se koristi maska?

 

Ukoliko niste zaraženi korona virusom, masku nosite samo ukoliko ste u neposrednom kontaktu sa osobom za koju se sumnja ili je utvrđeno da ima simptome 2019-nCoV infekcije.

 

Masku nosite ukoliko kašljete ili kijate, iako nemate dijagnostikovan COVID-19 jer je ovo vid odgovornog ponašanja prema drugima. Savetujte ljudima u svom okruženju da u istoj situaciji postupaju kao i vi.

 

 

Pored nošenja maske, važno je da često perete ruke sapunom i toplom vodom, ili sa sredstvom na bazi alkohola, jer maska sama po sebi neće uraditi ništa za vas ukoliko prljavim rukama dotaknete lice i tim putem virus dođe do nosa ili očiju.

 

Medicinska maska ne može da vas zaštiti od korona virusa ukoliko se ne pridržavate drugih smernica kao što su pranje ruku. Svetska zdravstvena organizacija savetuje upotrebu maski samo u specijalnim slučajevima. Ukoliko kašljete, imate problema sa disanje, groznicu ili kijate, stavite masku na lice i pozovite odgovornu medicinsku ustanovu.

 

Ukoliko ove simptome nemate, nemojte nositi masku panično i time je uskratiti nekome kome je zaista potrebna. Ne postoji nijedan dokaz da maska štiti ljude koji nisu zaraženi korona virusom. Ukoliko vodite računa o oboleloj osobi nosite masku uvek kada ste u sobi sa njom.

 

 

Kako se koristi maska?

 

Ukoliko koristite masku, važno je da je nosite pravilno, u skladu sa sledećim uputstvima:

 

  • Pre stavljanja maske na lice operite ruke sapunom i toplom vodom ili sredstvom na bazi alkohola.
  • Maskom prekrijte nos i usta, i obavezno proverite da nigde ne postoji prazan prostor između lica i maske.
  • Izbegavajte da dodirujete rukama masku dok je na licu. Ukoliko je potrebno da je dodatno namestite, pre toga operite ruke vodom i sapunom.
  • Masku koju nosite, zameniti novom čim postane vlažna. Nikada jednu masku ne koristite dva puta.
  • Kada skidate masku važno je da je ne dodirujete sa prednje strane, da je odmah bacite u zatvorenu kantu za smeće i ruke operete vodom i sapunom ili sredstvom na bazi alkohola.

 

 

Ako odlučite da nosite masku važno je da je postavite i bacite prema propisanim uputstvima. U suprotnom, maska vas neće štititi, već će biti izvor infekcije.

 

Budite odgovorni prema sebi i drugima. Ovo se ne odnosi samo na propisane mere higijene, već i na nabavku lekova, maski, sapuna, antiseptika, toalet papira i hrane. Haotičnim kupovinama nastaje nered i panika koja društvu u ovom trenutku nije potrebna.

 

Odgovorno ponašanje je dužnost svakog građanina za vreme epidemije, te ćemo se truditi da ostanemo verodostojan izvor informacija.

makonda-tracker