ZDRAvlje i lepota

OVO SUPERVOĆE ĆE VAM POMOĆI DA OSTANETE MLADOLIKI: 6 blagodeti koje će vam doneti NAR

0

Nar je poreklom iz današnjeg Irana, drevne Persije, a spominje se u grčkim mitovima i najvažnijim antičkim tekstovima. Iako nije lek i ne sme se tako koristiti jer nema dovoljno istraživanja o njegovom dejstvu, nar može biti dragocena pomoć u jačanju organizma

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

U poslednjih nekoliko godina nar je dospeo na listu supervoća kojem se pripisuju najrazličitija lekovita svojstva. Ipak, nar je još od antike poznat po svom uticaju na zdravlje i lepotu. U mnogim kulturama on je simbol prosperiteta i bogatstva.

 

Nar je poreklom iz današnjeg Irana, drevne Persije, a spominje se u grčkim mitovima i najvažnijim antičkim tekstovima. Nova naučna istraživanja su otkrila da nam ovo jarko crveno voće sa sočnim semenkama itekako može popraviti zdravlje.

 

Svako ulje koje djeluje kao antioksidans, poput arganovog i ulja nara, odlično je za kožu i treba ga upotrebljavati na licu, vratu i dekolteu. Čitavoj našoj koži trebaju antioksidansi. Sa svim tim neverovatnim antioksidacijskim, antimikrobskim i antiupalnim svojstvima, šipak kožu čini blistavom pa se odnedavno pojavljuje u mnogim novim antiejdž kozmetičkim proizvodima i proizvodima za sunčanje. Šipak pomaže kod mnogih problema s kožom, od suve kože do staračkih pega, hiperpigmentacije, upalnih akni i ožiljaka.

 

1. Regeneracija ćelija

 

Nar štiti epidermu (spoljašnji sloj kože) i pomaže u obnovi ćelija kože epiderme i derme (unutrašnji sloj), poboljšava cirkulaciju i zacjeljuje upalne procese na koži, obnavlja tkivo i ožiljke.

 

2. Zaštita od sunca

 

Nar sadrži sastojke koji štite kožu od slobodnih radikala, sprečavaju rak kože, pomažu kod opeklina od sunca i smanjuju vidljive znake oštećenosti kože sunčevim zracima. Ulje koštica nara štiti od raka kože i to polifenolnim antioksidansom koji zaustavlja rast tumora na koži.

 

3. Antiejdž

 

Nar čuva od preranog starenja, redukuje znakove strenja kože uzrokovanog izlaganjem suncu, pomaže u sprečavanju hiperpigmentacije i staračkih pega.

 

 

foto: Shutterstock

4. Mladalački sjaj

 

Nar podstiče stvaranje kolagena i elastina, koji kožu čine mekšom, glađom i blistavom.

 

5. Suva koža

 

Nar je sjajan sastojak kozmetičkih sredstava jer njegova mala molekularna struktura omogućuje dublju penetraciju u kožu. Pomaže kod svih tipova kože (ali je važno s kojim se sastojcima za negu kože kombinuje). Kako ulje šipka prodire duboko u kožu, korisno je za suvu kožu, umiruje izrazito dehidriranu, ispucalu i iritiranu kožu. Sadrži omega 5 masne kiseline koje hidratiziraju i sprečavaju gubitak vlažnosti.

 

6. Masna koža/kombinovana koža

 

Ulje nara je dobro čak i za masnu kožu i koristi se i u proizvodima za kožu sklonu aknama jer sprečava pojavu bubuljica, smanjuje ožiljke i umiruje manje iritacije kože.

 

 

 

 

 

makonda-tracker