prestanite ovo da radite

PIJEMO KAFU NA PRAZAN ŽELUDAC, A NISMO SVESNI ŠTA ČINIMO SEBI: Ova navika šteti telesnom, ali i MENTALNOM ZDRAVLJU!

0

Osim što je toliko mirišljava i ukusna, kafa nam donosi i brojne blagodeti, poput sprečavanja oštećenja DNK, tvrde najnovija istraživanja.

kafa je mnogima omiljeni jutarnji napitak
kafa je mnogima omiljeni jutarnji napitakfoto: Profimedia

Međutim, najbolje deluje kad ste nešto pojeli!

Pijenje kafe na prazan želudac ili rano ujutru, pre doručka, može povećati nivo kortizola u telu. Od trenutka kad otvorite oči ujutru, telo počinje da oslobađa kortizol, hormon koji je odgovoran za regulaciju vašegg imunološkog odgovora, metabolizma i reakcije na stres", kaže dr Nikola Đorđević, stručni savetnik portala DisturbMeNot.

Ako napunite svoje telo kofeinom kada je kortizol na vrhuncu, izložićete svoje telo još većem stresu.“ 

 

U istraživanju koje je procenjivalo sklonosti kofeinskim napicima među studentima medicine, pokazalo se da 25 posto studenata popije kafu ujutru na prazan želudac. Ti studenti izloženi su povećanom riziku promene raspoloženja i mogućim dugoročnim uticajima na njihovo zdravlje, objašnjeno je u rezultatima istraživanja. To je zato što kafa stimuliše kiselinu u trbuhu, stvarajući kiselije okruženje.

Budući da kafa iritira želudačnu kiselinu, vrlo verovatno ćete osetiti žgaravicu, pa čak i razviti čir na želucu. Jasno, kafa na prazan želudac utiče na telesno zdravlje, ali i na mentalno.

 

ne smemo piti kafu na prazan želudac
ne smemo piti kafu na prazan želudacfoto: Shutterstock

 

Prekomerna proizvodnja kiseline u želucu može uzrokovati promene raspoloženja, podrhtavanje, drhtanje i druge simptome, kažu stručnjaci. Osim toga, sprovedena su ispitivanja koja povezuju želudačnu kiselinu s anksioznošću i depresijom.

 

Posebno kada se konzumira u velikim količinama, kofein oponaša simptome anksioznosti, pa čak i napadaja panike, pokazala su istraživanja. Simptomi mogu uključivati nemir, drhtanje i ubrzani rad srca ”, kaže doktor.

 

 

makonda-tracker