ISTRAŽIVANJA SU POKAZALA

Preskakanje doručka dovodi do povećanja telesne težine - istina ili zabluda?

0

Većina nas je čula savet koji zvuči kontradiktorno: preskakanjem doručka mogli biste da se ugojite, jer to usporava vaš metabolizam i tera vas da tokom dana jedete više.

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Nema dokaza da preskakanje doručka dovodi do povećanja telesne težine, stoji u novoj studiji objavljenoj u naučnom časopisu British Medical Journal.

 

Suprotno verovanju, istraživanje je pokazalo da ako ne doručkujete to neće da izazove osećaj pojačane gladi u poslepodnevnim satima ili razliku u potrošnji energije.

 

Naučnici sa univerziteta Monash u Melbournu analizirali su vezu doručka sa promenom telesne težine i dnevnim unosom energije.

 

Poslužili su se podacima 13 kliničkih istraživanja sprovedenih u SAD-u i Velikoj Britaniji u poslednjih 28 godina.

 

Ustanovili su da je ukupan dnevni unos energije bio veći kod ljudi koji su doručkovali nego kod onih koji nisu (u proseku 260 kalorija), bez obzira na to doručkuju li inače ili ne.

 

Takođe su utvrdili da između jednih i drugih nema značajne razlike u aktivnosti metabolizma.

 

- Iako redovno uzimanje doručka može da ima druge važne stvari, morate da budete oprezni kada se doručak savetuje radi skidanja težine jer može da ima drugačiji efekat - stoji u podacima.

 

To ne znači da bi trebalo da preterujete sa konzumiranjem jaja i slanine - naučnici naime kažu da je kvalitet starih istraživanja prilično loš pa bi zaključke trebalo da uzmete sa oprezom.

 

 

makonda-tracker