Obilje hrane i pića nezaobilazni su deo svake praznične trpeze, što može biti pravi šok za organizam nakon dugog vaskršnjeg posta.
Procenjuje se da tokom praznika svaka četvrta osoba ima problema sa varenjem zbog preteranog unosa hrane i konzumiranja alkoholnih pića.
Gastroenterolog KBC Zvezdara Srđan Marković kaže da prelaz sa posne na masnu hranu treba da bude postepen, da je svima jasno da je masna hrana ukusnija, ali da mora da se balansira njeno unošenje i nikako ne zaboravi fizička aktivnost.
Na večitu dilemu koliko kuvanih jaja tokom praznika može da se pojede Marković odgovara - jedno, najviše dva.
Dva jajeta mogu ukoliko se, kako kaže, ne koriste drugi izvori masti, a ukoliko neko uz jaje jede i masno meso onda je jedno sasvim dovoljno.
Belanca mogu i više, jer su bogata proteinima, albuminima i tu nema ograničenja", rekao je Marković za Tanjug.
Pojašnjava da su jaja dragocen izvor hranljivih materija i kada se umereno koriste imaju pozitivan efekat na organizam, jer žumance ima dosta gvožđa u sebi.
Ukoliko se pretera može da dođe do određenih zdravstvenih problema, jer su jaja bogata zasićenim mastima te mogu da naprave problem u kardiovaskularnom sistemu i gastroenterološkim organima.
Kada se u većoj količini konzumira hrana bogata zasićenim mastima i u dužem vremenskom periodu može da dovede do stvaranja kamena u žučnoj kesi, a ako se pretera i pojede veća količina masne hrane odjednom to može biti okidač i za upalu žučne kese, pa i upale pankreasa - što su ozbiljni zdravstveni poroblemi", objašnjava Marković.