POLSUŠAJTE SAVETE!

Jutro nakon novogodišnje noći ume da bude mučno ako preterate: Ova 4 koraka rešiće svaku vašu tegobu (FOTO)

0

Novogodišnja noć je iza nas, a vi ste možda popili koju čašicu pića previše pa je pravo pitanje kako se izboriti sa mamurlukom koji preti da vam pokvari prvi dan nove godine. 

foto: Profimedia

 

2. Šolja jake kafe

I ovaj savet nažalost ide u kategoriju mitova. Eksperti kažu da mamurluk neće poboljšati ni ceo bokal jake crne kafe. Doktor Erik Goralnik iz bolnice u Bostonu kaže da vas kafa neće otrezniti, ali da može da vas oraspoloži:

"Kofein je stimulant, sigurno će vas razbuditi i pomoći da se osećate bolje", kaže Goralnik.

Ali, pošto je kafa diuretik, bolje je uz nju konzumirati i piće zaduženo za hidrataciju.

 

 

3. Jak, mastan doručak

Delimično istinito. Previše alkohola može da poremeti i stomak i nivo šećera u krvi zbog čeka nakon izlaska ponekad osećamo muku ili potrebu za hranom.

Međutim, umesto ogromnog masnog doručka, treba pojesti tost ili krekere koji će stabilizovati nivo šećera u krvi bez iritacije stomaka. Ako ipak želite malo više ukusa, spremite sebi supu bilo koje vrste.

 

Za 20 minuta gotov od čokolade i kokosa: Napravite čupavce sa piškotama (RECEPT)

 

4. Puno vode

Provereno dobar savet za mamurluk je ispijanje što veće količine vode. Doktor Goralnik kaže da ljudi koji dođu u hitnu pomoć želeći se na mamurluk prvo dobijaju veliku čašu vode:

"Alkohol je na prvom mestu diuretik tako da poprilično dehidrira vaše telo, a uz dehidrataciju dolazi bol u glavi i umor."

Naravno, pored vode, tu je još jedan davno oprobani recept za prevazilaženje mamurluka - san. Mamurluk obično nestaje nakon 24 sata pa dugačak san može u velikoj meri da pomogne da vam prvi dan nove godine bude podnošljiviji.

makonda-tracker