Prvi recepti za senf datiraju još iz rimskog doba. Pravi se od vinskog sirćeta, šećera i začina. Bogat je fosforom, magnezijumom, gvožđem, selenom, natrijumom, vitaminom A i proteinima...
Kako se pravi senf
Kako je domaća hrana uvek zdravija i sigurnija od one u prodavnicama, a senf zaista nije teško napraviti, dajemo vam proverenu recepturu za pripremu domaćeg senfa bez sirćeta. Ovako spremljen senf u frižideru možete čuvati 6 meseci.
Zašto se kaže da je kurkuma začin zlata vredan
Sastojci:
2/3 šolje semena slačice (bele ili pomešane sa crnom)
1 šolja limunovog soka
1/3 šoljice mlake vode
1 kašičica soli
začini po želji
Super predlog plus - majčina dušica, ruzmarin i kari.
Priprema:
Pomešati limunov sok sa vodom, u to potopiti slačicu i ostaviti da stoji 3-4 dana. Slačica će upiti svu tečnost za to vreme. Nakon toga samleti ovu smesu do željene strukture i dodati so i začine. Preporuka je da se tek napravljen senf ostavi u frižideru da odstoji par dana, biće ukusniji, a u međuvremenu slačica će izgubiti na ljutini.