zapanjujuća tvrdnja

Poznati lekar zabrinuo javnost: Ako farbate kosu najmanje šest puta godišnje, ovo treba da imate na umu

0

Kako jedan hirurg tvrdi, često bojenje kose povećava rizik za nastanak jednog oboljenja.

foto: Profimedia
foto: Profimedia

 

Žene ne bi trebalo da farbaju kosu više od šest puta godišnje i pri farbanju bi trebalo da koriste prirodne sastojke kako bi smanjile rizik za razvoj raka dojke, kaže on.

 

Da ne bi bilo šišanja do glave, budite oprezne: 5 stvari koje nikako ne smete da radite farbanoj kosi


Prema rečima britanskog hirurga doktora Kefaha Mokbela, žene koje farbaju kosu imaju 14 puta veću verovatnoću da obole od raka dojke, te moraju da smanje izlaganje sintetičkim bojama i koriste kanu i boje na bazi biljaka.

 

- Potrebno je dodatno istraživanje kako bismo ovo potvrdili, ali naša otkrića ukazuju na to da izlaganje farbama za kosu može izazvati rak dojke. Zbog toga je neophodno da se rade redovne kontrole - upozorio je on.

foto: Profimedia

Bitno je da koristite farbe koje imaju minimalnu koncentraciju aromatskih amina kao što je PPD, a Mokbel podseća da nije još uvek dokazano da sredstva za negu kose povećavaju rizik od dobijanja raka.

U istraživanju je posmatrana statička povezanost korišćenja farbi za kosu i rizika od obolevanja od raka dojke. Pretpostavlja se da žene koje farbaju kosu više koriste i kozmetiku, pa da tako dodatno povećavaju rizik od oboljenja.

 

 

makonda-tracker