Eliksir večnog života, kako se često naziva med, upotrebljava se u ljudskoj ishrani još od preistorijskog doba. U Egiptu koristio se prilikom balzamovanja, pa čak i kao sredstvo plaćanja, u antičkoj Grčkoj kao dar bogovima, u Evropi najčešće za ishranu, pravljenje maltera i u lečenju. U Nemačkoj je u 11. veku pivo zaslađivano medom, a na američkim kontinentima, posle dolaska kolonizatora u 16. veku, otkriveno je da su meksički domoroci bili iskusni pčelari.
Okrepljenje i za dušu i za telo: 10 najukusnijih i najzdravijih jela za post na vodi (RECEPTI)
Med predstavlja mešavinu preko 70 raznih sastojaka, a tačan sastav zavisi od cveća i bilja čiji nektar pčele skupljaju. Više od 80 odsto meda čine ugljeni hidrati, a najzastupljeniji su fruktoza i glukoza. Nešto manje od jedne petine je voda, dok je saharoza, odnosno stoni šećer, zastupljena do devet procenata.
Zahvaljujući velikoj količini blagotvornih sastojaka, med se koristi u ishrani, ali i kao lek. Izrazito obiluje vitaminima iz B i E grupe. Jedan kilogram meda ima hranljivu vrednost kao 50 kokošijih jaja, 3 kg ribe, 1 kg šunke, 2,5 kg telećeg mesa, 6 kg pomorandži ili 12 kg povrća.
Lekovita svojstva
Ako svakog dana uzimamo dve do tri kašičice meda, to će uticati na obnavljanje ćelija našeg organizma i zaštitu krvnih sudova, a u kombinaciji sa matičnim mlečom dolazi i do jačanja potencije. U narodnoj medicini med se preporučuje kao sredstvo protiv kašlja, opekotina, začepljenja nosa, zapaljenja sinusa, visoke temperature, lošeg mokrenja i nesanice. Kašika meda uz večeru obezbeđuje miran i dobar san. Brojni savremeni istraživači potvrdili su da med ubija bakterije i ima antiseptičko svojstvo.
Najomiljeniji prilog krije veliku opasnost: Evo zbog čega ne bi trebalo jesti pire krompir
Svima koristi
Med se može davati deci od navršene prve godine, a najbolje je početi sa bagremovim. Obezbeđuje zdravlje, vitalnost, bolji rast i napredak, otpornost na infekcije. Za razliku od belog šećera, med ne oštećuje zube, već čuva kalcijum i sprečava karijes. Podjednako je bitan i za srednjoškolsku omladinu i studente jer daje energiju, krepi organizam, popravlja koncentraciju i pamćenje. Savetuje se fizičkim i umnim radnicima zato što povećava izdržljivost, reguliše rad srca i krvotoka. Sportistima obezbeđuje energiju, uvećava mišićnu masu i omogućava vrhunske rezultate. Izuzetno je važno korišćenje meda u zrelom životnom dobu jer on intenzivira razmenu materija u srcu, mozgu i jetri.
Mafini sa medom i bananom - recept
Vreme pripreme: 30 minuta // Broj osoba: 6 // Cena: 225 din.
Sastojci:
4 banane
5 kašika meda
1 jaje
2 kašike putera, 75 ml ulja
225 g integralnog brašna
1 prašak za pecivo
1 kašičica sode bikarbone
1/2 kašičice soli
Priprema:
Izgnječite tri velike banane i potom dodajte med, jaja, puter i ulje pa sve mesite nekoliko minuta u činiji. Pomešajte brašno, sodu bikarbonu, so i prašak za pecivo, a zatim to dodajte u smesu sa bananom i sjedinite. Zahvatite testo kašikom i stavite ga u 12 korpica za mafine. Isecite četvrtu bananu, stavite nekoliko komada na svaki mafin i pecite 20 minuta na 190 stepeni.
Glumica Natali Portman godinama je vegetarijanac, a med redovno koristi kao zamenu za mnoge ukuse. Ona tvrdi da jutarnja kašika meda čini čuda za njeno zdravlje, ali i izgled.
Vreme je da se okrenete sebi: Zablistajte uz detoksikaciju (FOTO)
Svoju popularnost često koristi kako bi promovisala zdrav način ishrane i nikada ne propušta da pomene koliko ova namirnica zauzima značajno mesto u njenoj kuhinji.