i slano i slatko - prste da poližete!

Okrepljenje i za dušu i za telo: 10 najukusnijih i najzdravijih jela za post na vodi (RECEPTI)

0
Pravi post ima dve strane, telesnu i duhovnu. Sastoji se u uzdržavanju od mrsne hrane i preizobilnih jela, ali prvenstveno u uzdržavanju od rđavih misli, želja i dela.
foto: Profimedia
foto: Profimedia

Post umnožava ljubav i molitvu i spremnost na vraćanje svih jevanđelskih vrlina. Duša ima dva krila kojima leti nebu: post i molitvu, piše Kurir.

 

1. Kačamak

 

foto: Profimedia

Potrebno:

 

300 gr belog ili žutog kukuruznog brašna,1/2 litre vode, so

 

Priprema

 

Vodu posoliti i pustiti da provri. Kad voda provri, sipati brašno u tankom mlazu i neprekidno mešati. Dobro skuvan kačamak ne sme da ima grudvice, a kuva se najmanje desetak minuta na jakoj vatri uz neprekidno mešanje drvenom varjačom. Može se jesti sam ili kao prilog uz bilo koje jelo od ribe, riblji paprikaš, sataraš od povrća, sos od paradajza ili prepržen luk.

 

Poslastica kojoj je teško odoleti: Posni kolač od banane idealan je za dane praznika, a sprema se za samo 5 minuta!

 

2. Paprike punjene žitom

 

foto: Profimedia

Potrebno:

 

8 paprika, 200 g bukovače, 500 g pšenice, 3 čena belog luka,100 g paradajza, 300 g praziluka, pola kašičice slatke paprike, bosiljak

 

Priprema

 

Sitno iseckajte praziluk i bukovače, a paradajz isecite na kockice. Izdinstajte beli luk i slatku papriku, pa dodajte prethodno skuvano i samleveno žito.

 

Dodajte začine po ukusu, malo bosiljka i pripremljenom smesom napunite paprike. Složite ih u pleh za pečenje, prekrijte folijom i pecite 30 minuta na 180 stepeni.

 

Nastavak na sledećoj strani.

 

makonda-tracker