vitaminski udar

Najbolji izvori vitamina C: 10 namirnica sa velikim procentom ovog čuvara imuniteta

0
Ovaj vitamin igra ključnu ulogu kada je jačanje imuiteta u pitanju. Odličan je u lečenju kao i u prevencija u sezoni gripa i prehlada.

Pomorandža je poznata kao voće koje sadrži najviše vitamina C u sebi. Ako pijemo samo jednu čašu ceđene pomorandže na dan, organizam će biti otporniji. Lekari je preporučuju jer obiluje vitaminom C, ali iznenadiće vas činjenica da postoje namirnice koje sadrže mnogo veći procenat ovog vitamina.

 

Čili papričice - pola činije ovih papričica sadrži 107,8 mg vitamina C, što je duplo više od pomorandže. One su odlične i za smanjivanje bola u mišićima, tvrde naučnici.

 

Crvena paprika - sadrži čak 3 puta više vitamina C od naradže, Oko 190 mg. Obiluje i vitaminom A koji je odličan za zdravlje očiju.

 

Jagode - količina vitamina C koje imaju u sebi je 84 mg. Odlične su za očuvanje zdravlja srca. Još jedan neočekivani benefit ovog voća je pomoć pri izbeljivanju zuba. Jagode pomažu u očuvanju prirodne beline zuba.

 

foto: Profimedia

 

Zelena paprika - iako sadrži manju količinu vitamina C od crvene i dalje je taj procenat duplo veći od dnevne preporučene doze. Osim toga veliki je izvor vlakana.

 

Kelj je povrće koje u sebi ima duplu preporučenu dozu vitamina A i 7 puta više od preporučene doze vitmina K. Što se tičem vitamina C, kelj sadrži 80,4 mg.

 

Brokoli ima 132 mg vitamina C, kao i veliku količinu vlakana i samo 30 kalorija po porciji.

 

Papaja - Istraživanja pokazuju da konzumiranjem papaje mozete očistiti sinuse, ojačati kosti i poboljšati stanje kože. Jedna porcija ovog voća sadrži 88 mg vitamina C.

 

Ananas osim 72 mg vitamina C sadrži enzime koji pomažu pri varenju hrane i sprečavaju nadutost stomaka.

 

Kivi ima čak 137 mg vitamina C.

 

Mango osim vitamina C obiluje i vitaminom A.

makonda-tracker