GASTRO

Prokelj za zdravlje i lepotu

0
Plodovi ove povrtarske biljke u obliku loptice koja liči na kupus izuzetno su zdravi, gotovo da ne sadrže kalorije, poboljšavaju opšte stanje organizma, pospešuju rad creva, ublažavaju nesanicu i sprečavaju nastanak brojnih oboljenja
foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Prokelj se svrstava u porodicu kupusnjača, u kojoj se još nalaze kupus, kelj i karfiol. Drugi naziv za ovo izuzetno zdravo povrće jeste kelj pupčar. Izgledom podseća na umanjene glavice kupusa i specifičan je zbog toga što poseduje gotovo sve osim kalorija. Ukusan je, hranljiv i poželjno je da što češće bude na našoj trpezi. U njemu su uživali antički narodi, a danas je poznat kao namirnica koja organizam čisti od štetnih sastojaka.

 

SVEŽ I SMRZNUT


Svi korisni sastojci u zrelom plodu prokelja nalaze se u njegovim pupoljcima. Smrznuti prokelj ne gubi ništa od nutritivnih vrednosti i dostupan je tokom cele godine. U kulinarstvu koristi se za pripremu čorbi, salata, variva, ali najčešće kao prilog piletini i ribi. Ne treba dugo da se kuva ili prži, jer tada gubi vitamine. Svež prokelj najbolje je upotrebiti do dva dana posle kupovine, a kada želimo da ga obarimo u zaleđenom stanju, treba voditi računa da se ne prekuva, jer tada ima gorak ukus.

 

MINERALNA BOMBA


Prokelj sadrži i mnogo minerala. Najviše ima kalijuma, mangana, bakra, kalcijuma, gvožđa i fosfora. Kalijum je važan sastojak ćelija i telesnih tečnosti koje pomažu kontrolu rada srca i krvnog pritiska. Mangan je bitan kao kofaktor za antioksidantne enzime, dok je gvožđe neophodno za stvaranje krvnih zrnaca. Istovremeno, sadrži i folnu kiselinu, kao i flavonoide.

 

Malo ljudi je znalo da uopšte postoji: U čemu je razlika između omleta i kajgane?

 

JAČA IMUNITET


Kao izuzetan izvor antioksidanata, prokelj pomaže u ublažavanju velikog broja zdravstvenih tegoba. U tom smislu važan je za jačanje imuniteta, ali i kao čistač organizma od štetnih sastojaka jer pospešuje bolji rad creva. Zbog kompleksa vitamina koje poseduje, sprečava nastanak osteoporoze i utiče na to da koža bude blistavija, mekša i sjajnija, za šta su naročito važni vitamini A i C. Takođe, pokazuje antibakterijsko i antivirusno dejstvo.

 

ČUVA OČI


Specifičan miris prokelja tokom pripreme nastaje zbog sulforafana, supstance koja sadrži sumpor, a pokazalo se da podstiče jetru u proizvodnji enzima zaslužnih za neutralizaciju toksičnih jedinjenja u organizmu. U prokelju se nalazi i relativno dobar izvor triptofana, aminokiseline koja pomaže regulisanje sna. Sastojak zeakstin takođe je zastupljen u plodovima ove biljke. On se selektivno apsorbuje u važan deo mrežnjače oka i ima zaštitnu funkciju kod filtriranja UV zraka sprečavajući oštećenja mrežnjače.

Neodoljiva Lorejn Paskal kuvanju pristupa opušteno i zato je svi vole. Ona nas u knjizi Lako do zdravog obroka uči kako se spremaju ukusna, a ujedno zdrava i hranljiva jela. Svi njeni recepti jednostavno se pripremaju i savršeno uklapaju u dnevnu rutinu savremene zaposlene žene. Ekskluzivno za magazin Story, poznata kuvarica preporučuje recept slatkog prokelja sa kestenjem, đumbirom i muskatnim oraščićem.

 

Dobra ideja ili ne? Evo šta će vam se dogoditi ako svaki dan budete jeli lubenicu

 

foto: Profimedia


- Volim da spremam hranu na ringli da bi mi rerna ostala slobodna
za slatkiše, a prokelj je ukusna klasika. Osim toga, kad se povrće kratko prži, u njemu ostaje više zdravog hranljivog sadržaja. Prokelj pripada porodici krstašica, a bogat je zdravim izotiocijanatima, koji imaju antikancerogena svojstva.

 

Ako jedete banane za doručak, ova vest vam se neće dopasti


Slatki prokelj

Recept iz knjige Lako do zdravog obroka

 

Sastojci
450 g sitnog prokelja
2 cm svežeg đumbira, očišćenog i sitno izrendanog
2 dobra prstohvata sveže izrendanog muskatnog oraščića
200 g kestenja u vakuum pakovanju
parče putera
2-4 zgnječene urme
morska so i sveže mleveni crni biber

 

Za serviranje:
vezica iseckanog vlašca

 

Priprema: Stavite prokelj da se kuva na pari oko pet minuta ili dok ne počne da omekšava. Zagrejte veliki tiganj na vatri srednje jačine i u njega ubacite prokelj, đumbir, muskatni oraščić i kestenje, pa pržite dva-tri minuta dok prokelj ne omekša. Dodajte puter i dve do četiri zgnječene urme, zavisno od toga koliko slatko jelo želite, pržite još minut i začinite. Pospite svežim vlašcem i poslužite.

makonda-tracker