GASTRO

Paprika - zdrava i ukusna!

0
Tokom leta ovo povrće uglavnom se konzumira sveže, u brojnim salatama i raznim jelima. Pored toga što sadrži mnogo vitamina C, ima i malu kalorijsku vrednost pa se često preporučuje u dijetama
foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Paprika je povrtna biljka sa stabljikom i plodovima raznih oblika i boja: od malih bobica do velikih mehurastih plodova, poput paradajza, roga ili onih šiljatih, a može biti tamnozelena, svetlozelena, žuta, narandžasta i crvena. Ukus takođe varira, pa postoje slatke, poluljute i ljute. Tu korisnu i nadasve hranljivu namirnicu u Evropu su doneli Španci u 15. veku. Kasnije se preko Afrike proširila u Tursku, a odatle u Mađarsku. Danas se u svetu uzgaja oko 50 sorti. Paprika je vrlo hranjiva namirnica jer u 100 g svežeg ploda ima: 92 odsto vode, 6 g ugljenih hidrata, 0,99 g belančevina, 0,3 g masti i 1,2 g dijetetskih vlakana.

 

OBILJE VITAMINA

 

Iako se južno voće smatra najbogatijim prirodnim izvorom vitamina C, više ga ima u paprici. Zanimljivo je da njen plod ima dvostruko više vitamina od ostalog povrća. Lekovitost paprike potiče od kapsaicina i deluje antiseptički, u digestivnom traktu sprečava razvoj bakterija koje izazivaju truljenje, poboljšava apetit i varenje. Jača imunitet organizma, posebno kad je reč o reumatskim oboljenjima tako što utiče na površinsku kapilarnu cirkulaciju. Zbog značajnog sadržaja kalijuma, ona ima i određena diuretska svojstva i antikancerogeno dejstvo. Sokom od paprike leče se razni upalni procesi ili počeci infektivnih oboljenja, a njime može da se spreči i opadanje kose, spoljnim tretmanom.

 

Paprika - antidepresiv i afrodizijak
 

PRIRODNI LEK

 

Paprika potpomaže varenje, a ljuta se smatra lekom protiv usporene probave. Interesantno je da je paprika antioksidant jer čisti telo od slobodnih radikala. Ona još sprečava arteriosklerozu, odstranjujući holesterol iz krvi i dobra je prevencija protiv infarkta, moždanog udara i kardiovaskularnih bolesti. Zahvaljujući PP vitaminu širi krvne sudove. Seme paprike, koje je sastojak aleve paprike, samleveno zajedno s plodom upija holesterol. Vitamin E, kao njen sastojak, olakšava prenos kiseonika pa se organi i tkiva bolje napajaju. Ljuta paprika sprečava razvoj mikroba i fermentaciju smanjujući proizvodnju i zadržavanje toksičnih materija u crevima. Poželjna je i u dijetama jer ubrzava metabolizam i sagorevanje kalorija.

 

Posna kuhinja: Paprike punjene povrćem po tradicionalnom bugarskom receptu

 

SOK OD ZELENE PAPRIKE

 

Sok od zelene paprike sadrži mnogo silicijuma koji je neophodan noktima i kosi, a takođe potpomaže rad lojnih žlezda i žučnog kanala. U kombinaciji sa sokom od šargarepe, postiže izvanredne rezultate u uklanjanju pega s kože. Osobe koje pate od gasova u stomaku, kolika i spazma creva mogu osetiti veliko olakšanje ako dnevno piju 50 ml soka od zelene paprike.

 

 

RECEPT:

 

PUNJENA PAPRIKA

 

SASTOJCI:

 

700 g mešanog mlevenog mesa

 

2 glavice crnog luka

 

3 čena belog luka

 

kašičica crvene paprike

 

kašičica soli

 

pola kašičice crnog bibera

 

6 kašičica pirinča

 

kašičica sitno seckanog peršuna

 

kašičica vegete

 

1 kg paprika

 

0,5 dl maslinovog ulja

 

2 velike kašike brašna

 

grančica celera

 

2-3 velike kašike koncentrata paradajza

 

malo soli

 

foto: Shutterstock

 

PRIPREMA

 

Povadite seme iz paprika. U posudi pomešajte mleveno meso sa svim začinima pa tom smesom napunite paprike. Propržite malo brašna na ulju, dodajte pasirani koncentrat paradajza i dolivajte vodu sve dok ne dobijete željenu gustinu sosa. U njega stavite punjene paprike i grančicu celera. Poklopite i kuvajte 20 minuta u ekspres loncu ili sat i po u običnom.

 

makonda-tracker