ne zalećite se

Origano - kao začin, ali ne i lek

0

Od davnina je poznat je kao dodatak jelima, a origano se često koristi u narodnoj medicini, sa čime treba biti vrlo oprezan

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Origano je ukusna začinska biljka koja može da bude korisna u okviru uravnotežene i raznovrsne ishrane, ali nije lek za rak, kako se to može pročitati na raznim forumima i na portalima.


Kada je u pitanju povezanost ishrane i kancera, Američki institut za istraživanje raka naglašava da "nijedna pojedinačna hrana ili sastojak hrane ne može da vas zaštiti od raka".


- Ali istraživanje pokazuje da prehrana puna raznovrsnog povrća, voća, integralnih žitarica, pasulja i druge biljne hrane pomaže u smanjenju rizika za mnoge vrste raka - navodi ova intituacija.


Istina je da su pojedine studije pokazale da origano sadrži elemente koji bi mogli biti od koristi u borbi protiv raka, ali ne postoji nijedan dokaz da on sprečava nastanak kancera niti da protiv njega deluje kao lek.


Ulje origana ima dokazana antioksidativna, antifungalna i antiupalna svojstva, navela je medicinska platforma Healthline, ali su to samo svojstva ove biljke - ni slučajno tvrdnja da je origano lek.


Zbog toga ni slučajno ne koristite čaj od origana i druga sredstva od ove začinske biljke kao lek.
.

makonda-tracker