icon-arrowicon-closeicon-commentsicon-galleryicon-nexticon-previcon-searchicon-totopsoc-commentsoc-fbsoc-gplussoc-inssoc-mailsoc-rsssoc-twittersoc-vibersoc-wupsoc-yt

GASTRO

Origano kao začin i lek

Od davnina poznat je kao dodatak jelima, a pored toga važi i za jednu od najblagotvornijih biljaka na planeti dok ga u poslednje vreme brojni stručnjaci preporučuju kao prirodni antibiotik
foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Origano je višegodišnja zeljasta biljka. Raste na Mediteranu, dok su određeni tipovi zastupljeni i na području Azije i Amerike. Njegov latinski naziv u prevodu znači ukras brega. Origano se može kultivisati, a postoji više od 40 vrsta ove biljke čiji su korisni delovi list i cvet. Ima prijatan miris, a aromatičan i začinski ukus. Stari Grci upotrebljavali su ulje origana za lečenje rana, zmijskih ugriza i tegoba disajnih puteva, a u srednjem veku ono je postalo popularno i u Evropi gde je danas prihvaćeno kao odličan saveznik u borbi protiv infekcija.


U ISHRANI

 

O origanu se najčešće govori kao o sastojku čiji je prstohvat neophodan prilikom pravljenja specijaliteta koji potiču iz italijanske kuhinje. On je nezaobilazan za picu, jela od testa, ali ume da poseti i tanjire iz kojih miriše riba ili divljač. Zanimljivo je da ga vole i pčele, kao i da odbija mrave. Često se poistovećuje sa majoranom jer obe biljke pripadaju istom rodu i koriste se u slične svrhe.

 

U ULOZI ANTIBIOTIKA


Pored toga što je popularan kao začin, o origanu se sve više govori kao o jednom od najjačih prirodnih antibiotika. On je sedativ, sekretolitik, karminativ, digestiv, stomahik, antiseptik, aromatizant, aperitiv, blag stimulant i još mnogo toga. Zbog sadržaja fenola, posebno timola, ima jaka antiseptična svojstva pa smiruje upale u želudačno-crevnom sistemu, a pogodan je i za ispiranje prilikom upale sluzokože. Blagotvoran je protiv grčeva, deluje umirujuće, pomaže za oslobađanje od gasova, podstiče znojenje, kao i izbacivanje sluzi iz disajnih organa. Dodaje se kupkama zbog umirujućeg i tonizirajućeg dejstva. Čaj od cvetova navodno je dobra preventiva kod morske bolesti, dok zdrobljeni listovi u jastuku mogu pomoći protiv nesanice.

LEKOVITO ULJE


Sve češće govori se o čudotvornim svojstvima koje ima ulje origana. Postoji priča po kojoj je ono zbog svog antibakterijskog svojstva sposobno da baru pretvori u pijaću vodu. Ulje origana dobija se od divljih vrsta ove biljke i to posebnim procesom destilacije, kako bi se sačuvala sva lekovita svojstva. Najvrednija lekovita materija u ulju origana je karvakrol. Britanski naučnici potvrdili su da je ovo ulje efikasno protiv 25 različitih bakterija, a osim što ih uništava, ono ima snažno antivirusno delovanje pa efikasno štiti od gripa, prehlade, varičela, zauški i ospica. Pored toga, značajna je činjenica da njegovom upotrebom možemo da zaustavimo bolest već kod pojavljivanja prvih simptoma.

 

foto: Shutterstock

Pileći bataci u sosu od belog luka
BROJ OSOBA: 4 VREME PRIPREME: 30 minuta CENA: 650 dinara
Sastojci
2 kilograma bataka
3 kašike soli
malo Kotani ruzmarina
100 g parmezana
Kotani origano
3 kašike maslinovog ulja
usitnjen suvi peršun
lovorov list
glavica belog luka
2 l vode
2 kašičice bibera
10 g ljute mlevene paprike
80 ml balzamiko sirćeta
prezle


Priprema

 

U šerpu sipajte vodu i dodajte so, balzamiko sirće, lovorov list, peršun, origano i sušeni ruzmarin pa to zagrejte do ključanja. U šerpu dodajte batake i kuvajte ih oko 20 minuta. Nakon toga izvadite batake iz šerpe i ostavite ih da se ohlade i osuše. Dok se bataci hlade, pripremite sos, a rernu zagrejte na 220 stepeni. U posudu stavite očišćene čenove belog luka i prstohvat soli, pa sve dobro izmešajte. Prebacite luk u veću posudu, pa dodajte maslinovo ulje, mlevenu papriku, biber i opet sve dobro promešajte. Batake uvaljajte u prezle, a zatim u mešavinu začina i belog luka pa sve pospite parmezanom. Pouljite pleh za pečenje, poređajte začinjene batake i po želji dodatno pospite parmezan. Pecite u zagrejanoj rerni oko 25 minuta.

Džulija Roberts je pre jedne decenije prepoznala sve benefite origana. Naime, ona ga često stavlja u sva jela koja kuva, a tokom sezone gripa, redovno konzumira ulje divljeg origana koje ojačava imunitet.