Domaćice, oprez

Važno upozorenje: Ovako ne smete da odmrzavate meso pre kuvanja!

0
Da li ste i vi među najvećim brojem domaćica koje pileće meso odmrzavaju tako što ga ostave na kuhinjskom pultu da se otkravi na sobnoj temperaturi?
foto: Profimedia
foto: Profimedia

Ako jeste, imamo lošu vest za vas - ovo je nešto najgore što možete da uradite kada je odmrzavanje piletine u pitanju! Naime, kada meso dugo stoji na sobnoj temperaturi, stvaranje bakterija je neizbežno, a one se dalje prenose na vaše ruke, kuhinjske krpe, posuđe i mogu da izazovu opasne bolesti, piše Stil.

 

Celog života ste to radili pogrešno: Evo kako se zapravo pravilno podgreva hrana

 

Još jedan katastrofalan način odmrzavanja piletine je u mikrotalasnoj pećnici, jer osim što previsoka temperatura pogoduje razvoju bakterija, usput ćete i uništiti teksturu mesa. To se dešava jer se meso ne odmrzava ravnomerno, što će se na kraju odraziti i na ukus.

 

Najbolje što možete da uradite jeste da veče pre nego što ćete spremati pile meso premestite u frižider.

 

Ovih 5 namirnica nikako ne smete podgrevati!


Postoji i brža metoda - piletinu stavite u plastičnu kesu, dobro zavežite, a potom kesu stavite u posudu sa hladnom vodom. Važno je da voda ne dođe u direktan dodir sa mesom, a ni po koju cenu ne koristite vruću ili toplu vodu, već isključivo hladnu.

 

Možda niste znali, ali ako baš nemate vremena, uopšte ne morate ni da odmrzavate piletinu!

 

Na sledećoj strani pogledajte o čemu je reč...

 

 

foto: Profimedia

Začinite je i stavite u rernu ili na kuvanje kao i obično i sve će biti isto kao i kada je meso odmrznuto, samo što će termička obrada morati da traje duplo duže.

 

Evo zbog čega treba da zamrzavate limun

 

Ovaj način pripreme ne preporučuje sa samo kada je u pitanju prženje, jer će stalno otpuštati vodu i prskati na sve strane, a zbog vlage neće moći ni da se uhvati korica.

 

foto: Profimedia

Najbolje da ovaj metod koristite kada pripremate jela koja se inače dugo kuvaju ili peku, poput gulaša.

makonda-tracker