KORISNI SAVETI

10 razloga zašto jesti kupine

0
Neverovatne crne bobice za kojima smo najčešće posezali kao deca, osim osvežavajućeg ukusa imaju i veliku moć na naše zdravlje. Obiluju vitaminima i mineralima, vlaknima i antioksidansima u prevenciji brojnih bolesti.
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
1. Kupine su čak deset puta bogatije antioksidansima nego brokoli što ih svrstava u top deset najzdravijih namirnica. S


2. Ove male bobice obiluju polifenolima koji pomažu telu u borbi sa slobodnim radikalima i sprečavaju bolesti srca i krvnih sudova.


3. Snažna ljubičasta boja kupina potiče od antcojana koji svojom snažnom antioksidativnom aktivnošću blagotvorno deluju na zdravlje.

4. Zahvaljujući visokom sadržaju prehrambenih vlakana, kupine značajno pridonose smanjenju rizika

5. Semenke kupina, osim vlakana sadrže i visoku koncetraciju kiselina. Taj snažni antioksidans na različite načine se bori protiv hroničnih bolesti.

6. Ovo moćno voće siromašno je kalorijama, ali itekako bogato vitaminima C, E, folnom kiselinom, magnezijumom i manganom.

7. Šaka kupina osigurava osam grama prehrambenih vlakana.

8. Zahvaljujući nutritivnom sastavu, kupinama se pripisuje protivupalno, antibakterijsko delovanje na funkcije krvnih sudova.

9. Kupini pripada vodeće mesto među bobičastim voćem po visini fitoestrogena, supstanci koja ima potencijalnu ulogu u prevenciji karcinoma dojki.

10. U kupinama se nalazi lutein, najvažnija prirodna supstanca za zdravlje ljudskog oka.
makonda-tracker