​Gastro

Pasulj – hrana koja daje snagu

0

Zbog toga što sadrži mnogo proteina, vlakana i vitamina, ova najpoznatija mahunarka čini čoveka sitim i jakim, čuva njegovo zdravlje i štiti ga od različitih oboljenja

foto: Profimedia, Shutterstock
foto: Profimedia, Shutterstock

Kada se govori o ovoj namirnici, nju najčešće nazivaju superhranom. Zbog toga ne čudi što naš narod ima običaj da kaže kako pasulj junaka hrani. Njega čini snažna kombinacija proteina, vlakana, vitamina i minerala koji pomažu ljudima da ostanu zdravi ili da se izbore sa već postojećim bolestima. Ima na stotine vrsta ovog povrća, koje je odmah posle žitarica najzastupljenije u prehrani ljudi.

PRASTARA NAMIRNICA

Pasulj je jednogodišnja biljka koja spada u mahunarke. Potiče s teritorije današnje Amerike, a na Stari kontinent stigao je u 16. veku, u društvu krompira i kukuruza. Međutim, iako je relativno kasno stigao u Evropu, odigrao je jednu od ključnih uloga u razvoju civilizacije. Nije uopšte slučajno što je izabran za hranu koju jedu vojnici. On daje energiju i čuva vaše zdravlje. Na našem tržištu ima ga tokom čitave godine.

VRSTE

Osnovna podela jeste na mladi i suvi pasulj. Pored toga, postoji zaista veliki broj njegovih različitih vrsta. Najpoznatije su azuki, bostonski sitni, crni, crveni, šareni, južnoamerički, tetovac, gradištanac, pasuljica, pegasti, kineski mung itd. U skladu sa tim, postoji i mnoštvo načina na koji se ova mahunarka priprema u kuhinjama širom planete.

SUPERHRANA

Poseduje ogromnu energetsku vrednost i sadrži gotovo sve esencijalne amino-kiseline, kao i antioksidante. Zrna pasulja imaju različite lekovite sastojke: biljna vlakna i hormone, kompleks vitamina B, gvožđe, kalijum, fosfor, cink i brojne druge. Ima izuzetno malo masti, a posebno je zdrav zbog toga što nema holesterola u svom sadržaju.


U KUHINJI

Pasulj dugo drži čoveka sitim, ali zato se teško vari. Najčešće se kuva, čorbast ili gust, kao i zapečen u rerni, a sprema se i sušen ili konzervisan. Može biti glavno jelo, ali često se kombinuje i s nekim suvim mesom. Jedan je od zaštitnih znakova meksičke kuhinje. Za smanjenje nadutosti i gasova, uz pasulj se preporučuju prirodni začini poput kima, peršuna, nane, belog luka, đumbira i slično.
 
MAJK TAJSON

Prošlo je više od tri godine otkako je nekadašnji bokserski šampion Majk Tajson obelodanio kako je prešao na vegetarijanski način ishrane. Meso je u potpunosti zamenio mahunarkama, a najviše pasuljem.

- Želeo bih da sam takav i rođen. Kada sam saznao kakve sam prerađevine unosio, nije me čudilo što sam bio toliko lud svih ovih godina.
 

 

 


 
Pasulj s belim mesom

Sastojci:
400 g filea pilećeg belog mesa
2 paradajza
kašika ulja
2 čena belog luka
glavica celera (300 g)
konzerva belog pasulja (850 ml)
aleva paprika
konzerva bubrežastog pasulja (425 ml)
konzerva graška (850 ml)
konzerva kukuruza (425 ml)
800 ml gotovog preliva za povrće
so
biber
majoran
 

 

 

 



Priprema

1. Belo meso dobro operite pa prosušite kuhinjskim ubrusom. Pržite ga na vrelom ulju oko osam minuta, a kada dobije zlatnobraon boju, izvadite ga iz tiganja i držite na toplom.

2. Luk i celer oljuštite i isitnite, pa prodinstajte u moči od mesa. Sipajte pasulj, grašak i kukuruz u cediljku, properite pod jakim mlazom vode i pustite da se dobro ocedi, a onda stavite u lonac. Dodajte gotov preliv, isečen paradajz i začinite solju, biberom i alevom paprikom. Potom kuvajte na tihoj vatri oko 15 minuta.

3. Belo meso isecite na trake, dodajte u pasulj, pa ostavite da se kratko kuva sve zajedno. Grančice majorana operite, protresite da se dobro osuše pa otkinite nekoliko listića i njima ukrasite pasulj, koji ste prethodno sipali u duboke tanjire. Uz to se može servirati i hrskavi baget.




Piše: Stefan Tošović

makonda-tracker