Gastro

Kavijar - jelo visokog društva

0
Dobija se od ikre primitivnih riba koje nemaju kosti, a mogu da žive po 170 godina i mreste se bezbroj puta. Spada u najskuplje namirnice na svetu, predstavlja delikatesni zalogaj, afrodizijak i hranu s vitalnim sastojcima
Foto: Shutterstock, Profimedia
Foto: Shutterstock, Profimedia
Od antičkih vremena, smatra se najukusnijim, najboljim i najhranljivijim delom ribe, a danas se služi pretežno u džet-set krugovima.


IKRA OD RIBE



Prvenstveno se odnosi na velike ribe iz Kaspijskog jezera, poput jesetre.

VRSTE

Od osetre je tamnosmeđ do zlatast i jedini ima ukus oraha

Zbog ugroženosti jesetre, SAD su zabranile uvoz njene ikre.

DAJE SNAGU



Među vitaminima najviše je prisutan, opet, prilično redak B12, ali i vitamini A, E, pantotenska kiselina, tj. vitamin B5

AFRODIZIJAK

Sprečava bolesti kao što su osteoporoza i hipertenzija

najstarija ruska, indijska i persijska predanja jesetrinoj ikri pripisuju i svojstva snažnog afrodizijaka.



Klajv Oven





Recept:

Tost s kavijarom
  • 8 kriški tosta
  • 100 g luka  
  • 40 g margarina
  • 60 g kavijara  
  • 200 ml kiselog mleka
  • 1limun


Piše: Stefan Tošović
makonda-tracker