Gastro: Kombuha - pečurka koja produžava život

0
Alternativna medicina ponosi se ovom čajnom gljivom, napitak koji nastaje od nje sve je popularniji širom sveta, a izuzetan je zbog velikog broja lekovitih dejstava koje poseduje.
Foto: Profimedia, Shutterstock
Foto: Profimedia, Shutterstock

Priča o kombuhi započinje u Mandžuriji, dalekom severoistočnom regionu Kine, i to oko 220. godine pre nove ere u vreme vladavine dinastije Tsin. Od tada su se usmena i pismena iskustva o ovoj gljivi prenosila po čitavom svetu. Danas je ona najzastupljenija u Japanu, Rusiji, Indiji i Brazilu, a sve više se o njoj govori i na području zapadne Evrope i Amerike. Smatra se da je čajna gljiva ili kombuha univerzalni eliksir alternativne medicine. Ona je neka vrsta leka za gotovo sve bolesti, dragoceno preventivno sredstvo koje gotovo da nema kontraindikacija. O njoj je napisan veliki broj knjiga i publikacija, a predstavlja neiscrpnu inspiraciju za studije biohemičara i nutricionista.

ŠTA JE KOMBUHA?

Kombuha je neobični kompleks mikroorganizama i gaji se na zaslađenom crnom čaju. Pod nazivom kombuha najčešće se podrazumeva već gotov napitak. Sastoji se od raznih kvasaca i bakterija sirćetnog vrenja, koji su našli svoj interes u zajedničkom življenju - simbiozi. Ta simbioza objašnjava se time da kvasci razgrađuju šećer i stvaraju etanol koji bakterijama služi kao izvor energije, pri čemu od ovog alkohola nastaje sirćetna kiselina. Kada kombuha raste na mešavini crnog čaja i šećera, ona ovakvu podlogu fermentacijom pretvara u slatko-kiseli, blago penušavi napitak koji podseća na sok od jabuke. Takva tečnost takođe se naziva čajni kvas ili čajno sirće. Dakle, priča o kombuhi u stvari je priča o sirćetu za koje se tvrdi da daje veliki broj korisnih zdravstvenih rezultata.

LEKOVITA PEČURKA

Prilikom izučavanja zdravstvenih efekata koje kombuha ima, ustanovljeno je gotovo 30 lekovitih dejstava ove gljive na čovekov organizam. Ona je preventiva od nekih vrsta kancera, pomoć ženama u menopauzi, predstavlja prirodan laksativ, značajna je u borbi protiv astme, kašlja i alergija, blagotvorno deluje na pravilan rad jetre i bubrega. Čaj od kombuhe rešava problem nesanice, daje više energije, snižava krvni pritisak, sagoreva masti, a mnogi ga koriste i za pravljenje obloga kojima se uklanjaju bradavice ili gljivice sa stopala. Kombuha poseduje prirodni antibiotski efekat, stoga nije preporučljivo da je konzumiraju trudnice.

RECEPT: ČAJ OD KOMBUHE

Vreme pripreme: 30 minutaCena: 200 dinaraBroj osoba: 2

SASTOJCI:

  • Zdrava čajna kombuha gljiva  
  • 1 l vode 
  • 70 g šećera 
  • 5 g crnog ili zelenog čaja 

NAČIN PRIPREME:

U litar vode dodati 70 grama šećera i sačekati da provri. Zatim sipati jednu ili dve kesice crnog ili zelenog čaja - ruski, indijski, kineski ili cejlonski - i ostaviti da stoji 10 do 15 minuta. Čaj procediti i pustiti da se ohladi na temperaturi od 30 stepeni Celzijusa, a zatim ga sipati u staklenu, porcelansku ili keramičku posudu sa širokim otvorom, u kojoj će se gajiti čajna gljiva. Dosuti oko 10 odsto već gotovog napitka i staviti kombuhu da pluta na površini. Otvor posude prekriti gazom i sve ostaviti na mirno mesto koje nije direktno izloženo sunčevoj svetlosti. Posle sedam do deset dana, izvaditi gljivu iz posude, što se čini svaki put kada se priprema novi napitak, i staviti je na površinu novopripremljenog mlakog čaja. Napitak procediti i sipati u flaše koje treba držati u frižideru kako bi se prekinuo proces fermentacije.

MADONA

Na listi poznatih ličnosti koji piju čaj od kombuhe nalaze se brojne slavne pevačice i glumice, koje ovaj napitak koriste verujući da ih podmlađuje. Pop ikona Madona je pobornik zdravog načina ishrane, a na dnevnom meniju namirnica koje konzumira jeste čaj od kombuhe. Pevačica tvrdi da je kombuha  njen antiejdžing saveznik, te da joj pomaže i prilikom borbe protiv bolova u stomaku.

Piše: Stefan Tošović

makonda-tracker